Så blev Margaret Thatcher järnladyn

2:39 min

Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher har avlidit. Hon var konservativ premiärminister under åren 1979-1990 och är den enda brittiska kvinnan som varit premiärminister i Storbritannien.

I maj 1979 lyckades Margaret Thatcher föra sitt parti till valseger.  De konservativa var åter vid makten efter fem år i opposition och Thatcher blev premiärminister.

Margaret Thatcher skulle snabbt ta sig an uppgiften att omdana det brittiska samhället i en mer marknadsliberal riktning, och hon gjorde det med en beslutsamhet som gav henne epitet järnladyn.

Många statliga företag privatiserades och den brittiska fackföreningsrörelsen är fortfarande märkt av kraftmätningen mellan Thatcher och gruvarbetarfacket som slutade med att kolgruvearbetarna efter närmare ett års strejk fick återvänd till jobbet utan att ha fått igenom några av sina krav.

Thatchers hårdnackade attityd gentemot den nordirländska motståndsrörelsen ledde till att ett sprängattentat riktades mot henne på en partikonferens i Brighton1984. Margaret Thatcher överlevde oskadd, men fem personer dödades och flera skadades. Efteråt uttyckte hon sin ilska mot dem som utförde attentatet och sitt stöd för de som skadats.

På den internationella scenen gjorde hon sig känd för sin kompromisslösa antikommunism, och hon lierade sig med sin själsfrände den amerikanske presidenten Ronald Reagan.

Hemma i Storbritannien anklagade de politiska motståndarna henne för att skapa ett girigt, själviskt och orättvis samhälle, medan hennes sympatisörer sa att hon satte Storbritannien på fötter efter 70-talets ekonomiska tillbakagång.

Men så småningom växte kritiken också inom hennes eget parti. Efter att ha fört det konservativa partiet till seger i tre parlamentsval, tvingades hon 1990 avgå som partiledare och premiärminister.