Ishockey

Mora IK hotas av konkurs - tung skuldbörda

1:20 min

Mora kommun tänker köpa tillbaka ishallen för att rädda Mora IK undan konkurs. Men beslutet äventyras av att en bank som lånat ut pengar till klubben inte vill skriva ned lånet.

Efter att utomstående revisorer har gått igenom ekonomin i Mora IK och dess fastighetsbolag har det visat sig att ekonomi är så dålig att klubben och fastighetsbolaget riskerar att gå i konkurs om inte något drastiskt görs.

Kommunstyrelsen i Mora har dock i eftermiddag beslutat att köpa tillbaka ishallen, istället för att ge klubbens fastighetsbolag ytterligare lån på 5 miljoner.

Bengt-Åke Rehn är socialdemokratiskt kommunalråd i Mora.

– Det viktiga i det här läget är inte att rädda Mora IK, utan det viktiga är att se till att vi får rådighet över en hall på kommunens villkor.

Beslutet innebär att kommunen köper tillbaka ishallen för ungefär 10 miljoner. En ishall som Mora IK fick köpa för en krona när dom gick upp i elitserien 2004.

– När dom köpte hallen för en krona var det en hall som inte såg ut som den gör idag, utan det var ett stycke trä på synlig markyta, säger Bengt-Åke Rehn.

Så för att göra hallen duglig för elitserien fick Mora IK också låna 18 miljoner av kommunen, och ett år senare ytterligare 5 miljoner när ekonomin krisade. Dom här skulderna tänker kommunen nu skriva ner med 90 procent.

– För Mora kommun blir det kostsamt oavsett hur den här affären avslutas, det blir mindre kostsamt och förmodligen bättre för kommunens innvånare om vi gör det under ordnade former som vi nu föreslår, säger Bengt-Åke Rehn.

Men för att beslutet ska kunna genomföras måste dom tre banker som har fodringar på Mora IK också gå med på att skriva ned dom, och som läget är nu säger en av bankerna nej.

– Kommunen har ingen plan B i det här läget, utan nu är det upp till kreditgivarna gemensamt att ta ställning till förslaget, avslutar Bengt-Åke Rehn.

Partierna i kommunstyrelsen var inte eniga i beslutet som även kommer kräva att kommunen investerar minst 14 miljoner i renoveringar av FM Mattson arena.

Dalanytt
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se