Bokjättar säljer knarkguider på internet

2:25 min

Kulturnytt kan avslöja att Sveriges tre största bokaffärer online, Adlibris, Bokia och Bokus, säljer ett flertal utförliga guider som beskriver hur man på bästa sätt odlar marijuana hemma, något som är förbjudet i Sverige. Nu ska Justitiekanslern titta närmare på om det kan röra sig om uppmaning till brott.

- Det är ju nytt för mig att det ens fanns sådana böcker, så finns det något som uppmuntrar till brott eller som är olagligt så skulle det ju vara en fördel om vi tog bort det så fort som möjligt, säger Henrik Palmquist, e-boksansvarig på Bokia.

Om man söker på "trädgård och växter" på någon av de tre största internetbokaffärerna så behöver man inte leta länge förrän man hittar mängder av titlar som "Grow great marijuana", som är "en okomplicerad guide till att odla världens bästa cannabis". Där finns även "Marijuana indoors" som har beskrivningen "upptäck hur du bäst får de mest potenta plantorna trots begränsat utrymme och liten budget".

- Om det är böcker som uppmanar till rent kriminella handlingar så är det ju inget man kan stå bakom. Så vi ska titta på det. Men sen är det ju svårt att ha koll på alla titlarna.

Anledningen till att Bokias Henrik Palmquist anser det vara svårt att "hålla koll", är för att det inte finns någon som helst förhandsgranskning av vilka böcker som säljs via internet. Bokförlagen lägger nämligen upp sina böcker i olika databaser, som i sin tur skickar vidare titlar och bokinformation till internetbokhandeln. Böckerna läggs sedan automatiskt upp till försäljning, utan förhandsgranskning.

Så för Bokia finns det bara två sätt att hitta och stoppa titlar som uppmanar till brott.

- Antingen att någon påpekar det för oss, eller att vi skulle springa på det själva. Men just i det här fallet har vi inte noterat det.

Vet du om ni har några andra böcker just nu som kan tänka sig att uppmana till brottsliga handlingar?

- Nej, det vet jag inte...alltså ingen jag känner till som vi skulle sälja, då skulle den varit stoppad.

Men är det ett så bra system då, ifall det inte går att hålla koll på vad det är man faktiskt säljer?

- Vi har ju koll på det man säljer, men vi kan ju inte ha koll på alla formuleringar i alla böcker.

Hur menar du då?

- Varje bok kan ju innehålla i så fall...nu är det ju ganska uppenbart med de du säger, om de ligger redan på titelnivå. Så de är ganska uppenbart sådana som vi ska titta på när vi får det presenterat för oss så här. Jag hoppas att vi ska få en lista av dig sedan också, så vi kan kika på det där.

Men tycker du att det är lämpligt att ni säljer dem?

- Nej, det tycker jag inte, säger Henrik Palmquist, e-handelsansvarig på Bokia.

Bokus VD Sofia Bertills ville inte ställa upp på en kommentar, men efter att Kulturnytt varit i kontakt med Bokia och Bokus vill båda plocka bort de aktuella titlarna från sitt sortiment. Adlibris, däremot, låter böckerna ligga kvar.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

Den här nyheten kom till via ett tips till Radioleaks. Vill du lämna information till oss, gå in på radioleaks.se