Robotar har placerats i Tokyo

1:12 min

Uppgifter om att Nordkorea kan planera en ny raketuppskjutning får nu Japan att höja sin beredskap. Patriot-robotar har placerats ut i Tokyo inför eventuella militära attacker.

I centrala Tokyo finns nu luftvärnsrobotar redo, ifall Nordkorea skjuter en missil mot den japanska huvudstaden. Media i regionen spekulerar att Pyongyang kommer att provskjuta en ny raket, kanske redan denna vecka.

– Japanska regeringen gör allt för att skydda våra medborgares liv, sa premiärminister Shinzo Abe i morse.

Japan har placerat ut luftvärnsrobotar förut, inför tidigare nordkoreanska raketuppskjutningar.

En attack mot Japan framstår som osannolik, men med 30 miljoner människor i Tokyo-regionen, och en känsla av att regimen i Nordkorea är oberäknelig, vill japanska regeringen inte ta några chanser. Särskilt inte som en del experter tror att Nordkorea kan vara på väg att bemästra tekniken för att montera en atombomb på en av sina raketer.

Flygtiden för en nordkoreansk Rodong-missil till Japan är bara mellan fem och tio minuter.

En ledare i en nordkoreansk tidning varnar Japan från att följa i USA:s ledband, och säger att landet kommer att få betala ett högt pris för sitt agerande.

Också Japans tropiska ögrupp Okinawa kommer att utrustas med ett högteknologiskt robotförsvar, och redan nu är fartyg i beredskap för att kunna skjuta ner nordkoreanska missiler om de närmar sig Japan.