Sametingsvalet 2013

Andersson vanligaste namnet i sameröstlängden

1:57 min

Andersson toppar listan över de vanligast förekommande efternamnen i Sametingets röstlängd. Det visar vår kartläggning. Först på femte plats kommer ett traditionellt samiskt efternamn och det är Blind.

Trodde du att det vanligaste efternamnet i Sametingets röstlängd är ett traditionellt samisktklingande? Det var du säkert inte ensam om, men i så fall trodde ni fel!

Vår kartläggning av röstlängden visar nämligen att de fyra vanligaste efternamnen är Andersson, Johansson, Nilsson, Larsson.

Först på plats fem kommer ett efternamn som kan anses vara traditionellt samiskt och det är Blind. Sexa och sjua är Persson och Jonsson och nummer åtta är Nutti.

Johannes Marainen som har forskat i samiska släkter säger att det inte förvånar honom alls att det är så. Marainen berättar att i hans släkt så hade det varit många med efternamnet Marainen, men vissa tog till efternamnet Hedemalm.

Så är det också bland andra samiska släkter, menar Johannes Marainen, många hade dubbla efternamn så man tog bort sitt samiska efternamn för det var enklast att lämna sitt samiska efternamn. Sedan fanns det många som gifte sig med en svensk och var tvungen att ta bort sitt samiska efternamn.

 – I Sverige var man inte tvungen att byta efternamn som man var i Norge. Men det har känts tungt och det viktiga är att vi inte jämför med dagens situation, då var det mycket värre, säger Johannes Marainen.

Marainen säger att det var skamligt att ha ett samisk efternamn förr och därför var det enklare att byta sitt samiska efternamn till ett svenskt. Det är inte så länge sedan, så sent som på 1960-talet var det fortfarande så.

Marainen tar upp ett exempel när hans fru och han skulle leta bostad i Borås och skrev i tidningen med efternamnet Marainen. Två veckor gick och ingen hörde av sig, tredje gången skrev de att ett ungt ingenjörspar letar bostad, då fick de otroligt med respons.

Elisabeth Andersson från Sorsele är en av dem som alltså har ett efternamn som är absolut vanligast i Sametingets röstlängd.

 – Man skulle kunna tänka sig att jag har en del svenskt ursprung, men det har jag inte, utan jag är 100 procent same.

Elisabeth Andersson säger att hennes mamma hette Skum i efternamn, men tog bort det när hon gifte sig med Elisabeths pappa.

 -- Det var vanligt då, men det hade idag varit roligt att ha ett samiskt efternamn istället för som nu ett svenskt.

Kartläggning röstlängden:
Med hjälp av vår researcher Jenny Inal har vi gjort en kartläggning av röstlängden. Tidigare har vi redan rapporterat om att Kiruna kommun har flest röstberättigade i sametingsvalet, samt att vanligaste förnamnen är Lars och Maria.

Medelåldern är 51 år och fördelningen kvinnor män är 50/50. Eller om man ska vara riktigt noggrann så är det fler kvinnor, 50,1% och följdaktligen 49.9% män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio