Starka känslor i Venezuelas valkampanj

2:11 min

Kampanjen inför presidentvalet i Venezuela på söndag har varit närmast renons på politiska förslag och politisk debatt. Den har istället handlat om vem som är mest macho och kan hitta på de bästa förolämpningarna om motkandidaten.

Nicolas Maduro, Hugo Chavez arvtagare försöker sjunga en slags rap där han beskriver sin motståndare Henrique Capriles som den lilla borgarskiten som gör i byxorna av rädsla när folket höjer sin röst.

Machoskämt har varit stående inslag både i Nicolas Maduros valkampanj och i Henrique Capriles.

När Maduro antyder att Capriles i själva verket är bög, han är ju inte gift, så kontrar Capriles med att han är förälskad i så många kvinnor att han inte kan bestämma sig. och, förresten, Maduros fru är ju så ful att vem vill vara med henne, säger han.

När Maduro berättar att Hugo Chavez ande uppenbarat sig i form av en liten fågel, för honom, så undrar Capriles om det kanske är dags att undersöka motkandidatens mentala hälsa.

Respekt är ett ord som det inte finns plats för i den venezuelanska valkampanjen. Liksom heller inte debatt. Istället för att mötas och diskutera ansikte mot ansikte, så ägnar sig de två kandidaterna åt att tala om vad den andra tänker göra, utan minsta hänsyn till vad som egentligen sagts.

De flesta opinionsmätningar ger Nicolas Maduro segern, inte för att han skulle vara särskilt omtyckt, utan för att han är Hugo Chavez kandidat.

Det är också det som har varit Henrique Capriles främsta argument, att Maduro inte är Chavez. och att den tid han redan suttit vid makten har varit fylld av misslyckanden och lögner.

Att Capriles den senaste tiden fått hjälp av några av kontinentens bästa salsamusiker kan bli ett avgörande argument för hur valet går.

Men det beskriver också att i valet i Venezuela på söndag så är känslor viktigare än politik.