Appar - en mångmiljardbransch

1:22 min

Den globala ekonomin må vara i rätt skakigt skick fortfarande, men vissa marknader blomstrar. Ett exempel är den globala app-försäljningen, som växer så det knakar.

Nedladdningen och försäljningen av mobilapplikationer, eller så kallade appar, växer stort globalt. Enligt siffror från analysföretaget Canalys, som täcker samtliga stora appbutiker i över 50 länder, ökade nedladdningen av appar med elva procent under årets första kvartal, jämfört med kvartalet innan.

Totalt gjordes över 13 miljarder nedladdningar från de fyra största appbutikerna tillsammans, vilket genererade 2,2 miljarder dollar eller drygt 14 miljarder kronor i inkomster.

Bland de marknader som växer snabbast finns Sydafrika, Brasilien och Indonesien, en naturlig utveckling eftersom det också är i dessa länder som flest mobilanvändare nu går över till smarta mobiler. Även i väst växer branschen, trots att den smarta mobilen och apparna där för de flesta sedan rätt länge är vardagsmat. I en kommentar från Canalys konstateras att det kort och gott handlar om en tillväxtmarknad i mångmiljardklassen.

Värt att notera i sammanhanget är också ryktet om att en av dom stora i branschen, Google, förhandlar om att få köpa WhatsApp, en mobilapp med tiotals miljoner användare. Priset uppskattas uppemot en miljard dollar, uppgav amerikanska CNET.