Ishockey

Ishallsfrågan delar politikerna

1:14 min

I kommunfullmäktige på måndag avgörs frågan om Mora kommun ska köpa tillbaka ishallen för 12 miljoner, som är den styrande majoritetens förslag för att rädda Mora IK undan konkurs. Men flera politiker i oppositionen tycker att förslaget är dåligt.

Malin Höglund som är oppositionsråd för Moderaterna tycker att frågan omgärdas av för många frågetecken.

– Det finns fortfarande några osäkerhetsfaktorer tycker vi. Till exempel om Mora IK kommer klara av att betala den hyra som kommer sättas.

Mora kommun betalar idag en hyra på nästan 300 000 kronor i månaden till Mora IK:s fastighetsbolag. Men om samma hyra ska gälla när rollerna är ombytta vet inte oppositionspartierna.

– Det har vi inte fått någon information om, säger Malin Höglund.

Förslaget som Socialdemokraterna och Centerpartiet drivit igenom innebär att kommunen köper tillbaka ishallen för 12 miljoner, skriver ner lån med 17 miljoner, och åtar sig att rusta upp ishallen för som mest 26 miljoner. En dålig affär tycker Vänsterpartiets David Örnberg.

– Om man är skattebetalare är det inte alls speciellt bra, det är pengar som vi skulle kunna använda till mycket annat i vår verksamhet i kommunen.

Däremot tycker varken Vänsterpartiet eller Moderaterna att kommunen ska låta Mora IK gå i konkurs. Vänsterpartiet har lagt ett förslag om att ge klubben förskottsbetalning på hyran, och Moderaterna vill avvakta till kommunfullmäktige med hur de tänker rösta.

– Det avtal som kommer skrivas med Mora IK, det skulle jag vilja se först innan vi tar beslut i den här frågan, säger Malin Höglund.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se