Flera länder har återupptagit dödsstraffet

2:23 min

Amnestys årliga rapport om dödsstraffet visar på 682 bekräftade avrättningar i 21 länder förra året. Fyra länder som Amnesty hade hoppats skulle avskaffa dödsstraffet, återupptog istället sina avrättningar.

Det är fortfarande Kina som avrättar flest människor i världen, men eftersom mörkertalet är så högt så redovisar Amnesty inte någon siffra för Kina.

Det är samma fem länder som i flera år har toppat statistiken. Det är Kina följt av Iran, Irak, Saudiarabien och USA. I statistiken står det på flera ställen ett plus bakom siffrorna. Det betyder att man vet att det egentligen är ännu fler människor som avrättas, men att man inte vet hur många det handlar om.

Värst är alltså Kina. Där avrättas fler människor än det gör sammanlagt, i resten av världen. Ändå ingår inte Kina i statistiken eftersom uppgifterna är så osäkra. Det berättar Elisabeth Löfgren på svenska Amnesty.

– Det är tusentals avrättningar det handlar om. Men det går inte att ge en siffra när det är hemlighetsmakeri bakom. Det finns ingen officiell statistik i Kina. Då har vi sagt att vi säger tusentals och försöker jobba utifrån det.

Fyra andra länder, som inte har avrättat människor på flera år, gjorde det igen förra året. Det handlar om Indien, Pakistan, Japan och Gambia.

I Indien har flera brutala våldtäkter lett till folkliga demonstrationer med krav på dödsstraff. Och enligt Elisabeth Löfgren är risken därför stor att det blir fler dödsdomar i framtiden.

– Det är självklart att sådana brott måste straffas hårt, men dödsstraffet är inte lösningen på våld mot kvinnor i Indien. Där måste man vidta helt andra åtgärder.

Men det är inte bara människor som är dömda för grova våldsbrott som avrättas. Framför allt i Kina och Mellanöstern är det vanligt med dödsdomar av helt andra orsaker.

– Saudiarabien har dömt människor till döden för häxeri, för sodomi och för att man är avfälling, alltså har lämnat islam. Vi ser i Iran att det ofta är politiska skäl, men man påstås vara fiende till Gud.

Sammanlagt visar rapporten alltså på 682 bekräftade avrättningar i 21 länder förra året. Siffror som är nästan identiska med statistiken från året innan.

Ändå finns det ljuspunkter. Sett över längre tid är det allt fler länder som helt avskaffar dödsstraffet och Elisabeth Löfgren lyfter gärna fram Europa och Centralasien som goda exempel.

– För inte så väldigt länge sedan, innan murens fall, så var det faktiskt många av de länderna, som idag ibland är EU-medlemmar, som hade dödsstraffet och använde det väldigt flitigt. Så det har gått väldigt, väldigt snabbt och åt rätt håll där.