Skattesmitarskandalen rullar vidare i Frankrike

2:05 min

Frankrikes president Francois Hollande och socialistregeringen har hamnat i en rejäl politisk kris efter skandalen med budgetministern Cahuzac, som i månader ljög om att han hade gömt undan miljontals kronor från skatt och som därför fick avgå. Cahuzac uteslöts igår från socialistpartiet.

För att återvinna förtroende ska alla ministrar nu offentliggöra sina tillgångar och en lag väntar senare i april, men det ändrar inget, tror grafikern Capucine Wauquiez som Ekot träffar i Paris.

– Jag är inte säker på att en sådan lag skapar mer förtroende för politiker och inte heller att lagen alls kommer att röstas igenom, säger Capucine Wauquiez.

– Att politikerna skulle bli helt öppna kring sina förmögenheter, kommer aldrig att hända, tror hon. De skyddar sina egna intressen och varandra.

Samtliga ministrar ska inom en vecka ha offentliggjort vad de äger, enligt premiärminister och den 24 april väntas lagen om moral i det politiska livet med de amerikanska offentlighetsreglerna som förebild.

Men även inom regeringen möter krisplanen motstånd. Att tala om pengar i Frankrike är mer tabulagt än att tala om sitt sexliv. Och ministern Lebranchu till exempel vill inte dra in sin familjs ekonomi i det politiska debaclet.

Debatten är rykande het i de franska medierna, och det stora oppositionspartiet på högersidan UMP har redan hunnit splittras i två halvor, för och emot.

Vinnarna är de populistiska ytterkantspartierna, Nationella Frontens Marine Le Pen och vänsterns Jean-Luc Melenchon, enligt kommentatorerna. Och Capucine Wauquiez instämmer i att de partierna tjänar på det som pågår.

– De vinner alltid röster på att tala om orättvisor, säger Capucine Wauquiez.

Capucine arbetar som grafiker och påstår att beställningarna på affischer inför första maj i år är stora. Budgetministerns fiffel och lögn har öppnat en lucka, är hennes bild. Helt klart är i alla fall att president Hollande har ett omfattande reparationsarbete framför sig.