Ojämna hyror efter renovering och stambyte

2:19 min

Det kommer bli dyrare att bo för många när länets cirka 4400 allmännyttiga lägenheter står inför omfattande renoveringar med stambyten. Men hur mycket de kommunala värdarna räknar med att höja hyrorna skiljer sig åt, visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

Gun Mellström bor i en 60-talslägenhet i Bålsta. Hennes lägenhet med låg diskbänk och släta skåpluckor tillhör en av de sista längorna i området som ska stambytas, vilket blir om två år.

– Spisen kommer hamna här. Vi kommer även få diskbänken flyttad för det ska inte vara något framför fönstret, berättar hon.

Det har nu gått 40 till 50 år sedan de så kallade miljonprogramslägenheterna byggdes runt om i Sverige. I Uppsala län byggdes 4400 mellan 1965 och 1975 och nu väntar stambyten och med det stigande hyror.

Alla kommunala värdar som Upplandsnytt har pratat med säger att renoveringarna kommer att finaniseras med hyreshöjningar. Hur mycket beror oftast på hur pass omfattande ytskiktsrenovering som samtidigt görs.

De flesta bostadsbolag i länet säger att man räknar med att höja hyran med 14-18%. I Uppsala däremot höjde Uppsalahem nyligen med 45% i ett område, medan till exempel Tierpsbyggen planerar att renovera billigt och höja hyran med 5%.

Enligt Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala, är det här ett typiskt utslag på hur en värd kan agera beroende på var fastigheterna finns.

– Jag tror det är ett uttryck för att Tierp hela tiden får kämpa. Det är en ganska utsatt position att jobba som hyresvärd i Tierp för att få bostäder uthyrda. Medan det i Uppsala till exempel inte är något problem för värdarna att hyra ut hur mycket man än höjer hyrorna.

– Däremot är det problem för de hyresgäster som bor där idag. Vi ser det man kan kalla för en folkvandring idag från en del av de här områdena. Folk kan inte bo kvar, de är tvungna att flytta.

På Skeppsvägen i centrala Bålsta har flera lägenhetslängor redan tömts och renoveringar pågår. Andra är klara sedan länge. Gun Mellström ser fram emot stambyte och renovering. Hon kommer få hyran höjd med 17 procent - ungefär tusen kronor - vilket hon tror att hon klarar av om hon söker bostadsbidrag. Hennes granne Eva Henriksson däremot tror att hon måste flytta.

– Det är lite mycket pengar för mig men annars är det inte så farligt egentligen. Så jag hoppas att jag får bo ett tag i alla fall. Det känns lite tråkigt faktiskt men det är dyrt överallt här i Bålsta, säger hon.