fotboll – damallsvenskan

Henriksson: Så slutar damallsvenskan

7:54 min

Så går det i damallsvenskan. Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson tippar Damallsvenskan inför lördagens avspark av säsongen.

1. Tyresö

Jag har dem som etta igen, eftersom man stärkt truppen ytterligare med ar breddat truppen ytterligare. Christen Press och  Sara Tunebro. Jag tycker också att laget blev mycket mer välorganiserat och balanserat efter att Tony Gustavsson tog över förra sommaren. Jag tror att Gustavsson utvecklat laget ännu mer under försäsongen.

2. Malmö

Malmö kan mycket väl sno tillbaka titeln från Tyresö. Offensiven ser otroligt stark ut, med namn som Rubensson, Bachman, Melis om min personliga favorit Anja Mittag. Sen blir laget förstås mycket bättre om Therese Sjögran kommer tillbaka i gammalt gott slag. Frågan är om det är helt givet.

3. Göteborg

Har gjort flera bra förstärkningar – Jessica Landström och spännande Jodie Taylor från England ska göra laget spetsigare framåt. Ett annat plus är att Kristin Hammarström verkar ha växt mentalt av att ses som Pia Sundhages givna val som förstemålvakt i landslaget. Men jag tror inte att Göteborg rår på givna topplagen Tyresö och Malmö, som båda har fler spelare av högsta klass.

4. Linköping

Charlotte Rohlin är tillbaka och försvarsspelet kommer inte bli något problem för Linköping. Men vem ska göra målen? Offensiven ser inte skräckinjagande ut och det räcker inte när man möter de bästa lagen.

5. Kristianstad

En liten outsider som har potential att nå topp-3. Man har ett väldigt spännande namn i Marija Banusic som i ungdomslandslagen gjort 32 mål på 20 matcher. En supertalang som nu ska ta steget in på seniornivå och då kan Kristianstad bli en perfekt, lugnare miljö. Självklart blir Kristianstad än mycket starkare om skadade Hedvig Lindahl kommer tillbaka i spel snabbt efter sin skada.

6. Umeå

Har gått igenom en generationsväxling och flera unga talanger är nu spelare av hög allsvensk klass: Berglund, Chikwelu, Rubensson. Men likt förra säsongen så har Umeå en svag anfallsbesättning och utan någon riktigt vass målskytt blir man inte ett topplag i allsvenskan.

7. Vittsjö

Gjorde succé förra året som nykomling, till och med topplag under våren men orkade inte hela vägen. I år är jag övertygad om att Vittsjö etablerar sig som ett allsvenskt lag. Nu är Ifeoma Dieke tillbaka från den skada som höll henne borta under hösten, lagets viktigaste spelare.

8. Piteå

Piteå stabiliserat sig i allsvenskan och även om man har en bit från toppen så är man samtidigt inte i fara för att bli inblandade i bottenstrid. Har en av seriens bästa mittbackar i Faith Ikidi.

9. Jitex

Klubben brottas med enorma ekonomiska bekymmer vilket förstås stör även spelarna på planen. Stefan Rehn har en tunn trupp men det finns mycket potential hos de många unga spelarna.

10. Kif Örebro

Bedrövlig säsong förra året där man var nära att åka ur. Laget ser inte starkare ut nu, särskilt med tanke på att Marie Hammarström lämnat.

11. Sunnanå

Nykomlingar har det ofta tufft och Sunnanå har inte hämtat de förstärkningar som behövs. Jag tittar på försvarsuppsättningen och det ser det oerhört tunt ut. Kanske kan någon av de unga spelarna skrälla och utvecklas ordentligt, men att flera (vilket krävs) skulle göra det; det finner jag osannolikt.

12. Mallbacken

Var väldigt hemmastarka förra säsongen i division 1, och är det någonstans man ska plocka sina poäng så är det hemma på Strandvallen där det finns en fotbollskultur och intresse kring laget. Men det räcker inte, Mallbacken åker ur.

Richard Henriksson
richard.henriksson@sverigesradio.se