Avslöjade valfusk i Ryssland – kan tvingas stänga

2:06 min

Den ryska organisationen Golos, som avslöjade omfattande fusk i det senaste ryska parlamentsvalet, hotas nu av stängning eftersom organisationen vägrar att registrera sig som utländsk agent, vilket en ny lag kräver.

Samma sak riskerar nu att drabba tusentals andra frivilligorganisationer i Ryssland. Det trots att president Vladimir Putin nyligen sa att det inte var målet med den nya lagen om utländska agenter.

– Jag vill understryka att ingen hindrar de här organisationerna från att fritt verka. Det enda som krävs är att de registrerar sig, sa Vladimir Putin när han under sitt nyligen avslutade Tysklandsbesök fick en fråga om den senaste tidens masskontroller av ryska ideella, ickestatliga organisationer.

Sedan i höstas måste alla sådana organisationer i Ryssland som ägnar sig åt politisk verksamhet och som får pengar från utlandet registrera sig som utländska agenter hos landets Justitieministerium.

Den som inte följer lagen riskerar i första hand kraftiga böter, i andra hand stängning.

De första som nu riskerar att drabbas är valövervakarna från Golos, en organisation som funnits i Ryssland i över tio år, men som blev mer allmänt känd i samband med parlamentsvalet 2011. Då avslöjade organisationen omfattande fusk.

Golos företrädare säger att de sedan lagen började gälla inte längre tar emot några pengar från utlandet. Tidigare finansierades organisationen bland annat av den amerikanska biståndsorganisationen USAID, men Justitieministeriet hävdar motsatsen och i dag lämnar man in en anmälan till domstol.

I höstas tilldelades Golos Andrej Sacharovs frihetspris av den norska Helsingforskommittén, och enligt tidningen Kommersant är det de prispengarna som Justitieministeriet hänvisar till.

Sedan Vladimir Putin i februari uppmanade landets säkerhetstjänst att se till så att den nya lagen om utländska agenter efterföljs har masskontroller av icke statliga organisationer inletts runt om i landet och nu uppges tusentals organisationer hotas av böter eller stängning.

Kontrollerna har kritiserats av bland annat EU togs också upp när Tysklands förbundskansler Angela Merkel mötte Vladimir Putin den gångna helgen.