Ny radioföljetong: Ryssar är såna som gillar björkar

- Det var extremt viktigt för mig att inte skapa ett kvinnligt offer, säger författaren Olga Grjasnowa som skrivit boken "Ryssar är såna som gillar björkar".

Boken är Olga Grjasnowas debut och den har väckt stor uppmärksamhet i hela Europa. Nu sänder P1 boken som radioföljetong i 22 delar i uppläsning av skådespelaren Daniella Mendel-Enk och regi av Tove Jonstoij.

Huvudpersonen i romanen är Masja. Hon är i tjugoårsåldern, hon är azerisk jude och kom till Tyskland som barn. Nyckeln till hennes personlighet är ett trauma. Som litet barn har hon sett en kvinna bli mördad mitt framför hennes fötter. 

- Jag ville göra Masja stark, självständig och otrevlig, säger Olga Grjasnowa. Det finns en stereotyp om den tappra, lidande flyktingen, speciellt en kvinna, som är så vacker i sitt lidande. Men jag vill bara säga att du kan lida och fortfarande vara en dålig människa. 

"Ryssar är såna som gillar björkar" har kallats invandrarroman, utvandrarroman och samtidsroman. Främst är det en berättelse om vad våld kan göra med en människa.