Många kan få sin hyra höjd med flera tusen kronor

2:42 min

Många av höghusen i Sverige har blivit gamla och slitna. Därför är det mycket som ska bytas ut och lagas. Sveriges Radio har tagit reda på hur de här dyra renoveringarna ska betalas. För det mesta höjs hyrorna rejält för dem som bor där.

Många av de hyreshus som finns i Sverige bygdes ungefär samtidigt. De bygdes på 1960-talet och 1970-talet. Nu har många av de här husen blivit gamla och slitna. Ovanligt många hus måste renoveras inom den närmsta framtiden.

För de flesta som bor där betyder det att deras hyror också höjs rejält. Det kan bli ett problem, säger Barbro Engman på Hyresgästföreningen:
- Det kan få till konsekvens att vi får se hyresgäster som blir av med sina bostäder. Som inte kan flytta tillbaka efter de hyreshöjningar som vi ser runt om i landet nu.

De bolag som äger husen vill få tillbaka de pengar det kostar att renovera, och det kan göras på olika sätt. En del hyresvärdar säger att de kan betala en del av renoveringarna med sparade pengar, eller genom att sälja en del hus.

Fast de allra flesta, 90 procent av hyresvärdarna, svarar att de ska betala renoveringarna genom att höja hyran. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort. Det kan bli mycket dyrt för hyresgästerna. Till exempel höjs hyrorna med 25 procent i området Vallby i Västerås, efter att lägenheterna där har renoverats. För hyresgästen Anwar Dehkani blir det en höjning med 1850 kronor i månaden.
- Det blir en hyra på 9400 kronor som vi kommer att få betala efter renoveringen, för någonting som vi inte äger själva, säger Anwar Dehkani.
Han tycker att det är alldeles för dyrt för att hyra en lägenhet, så nu flyttar hans familj därifrån, berättar han.
- Så nu har vi köpt hus. Och många kommer att flytta, de som inte har råd att betala så mycket i hyra. Det finns redan 2-3 stycken lägenheter här ovanpå där det har varit tomt i flera månader. Grannar som jag pratat med, de som har möjlighet, de kommer att flytta härifrån Vallby, säger Anwar Dehkani.

Eftersom många hyreshus i Sverige är gamla och slitna, behöver lägenheterna renoveras. Gamla tak, vattenrör och elledningar behöver bytas ut, och kök och badrum kan behöva göras om. Fast frågan är om allt verkligen måste göras på en gång, så att det blir så dyrt.

På ett bostadsbolag i Sigtuna utanför Stockholm väntar de med att renovera allt samtidigt. De låter istället hyresgästerna få bestämma hur mycket som ska bytas ut i lägenheterna. Då blir det en mindre höjning av hyran, annars skulle hyresgästerna inte ha råd att bo kvar. Det säger Kicki Björklund på bostadsbolaget Sigtunahem.
 
- Vi började titta på hur våra hyresgäster såg ut, och då såg vi att våra hyresgäster har inte så god ekonomi, så de har inte möjlighet att betala en helt nyrenoverad lägenhet, och då vill vi göra det absolut nödvändiga för dem, säger Kicki Björklund som är chef för Sigtunahem.