Storaffär i USA inom telekom

En ny jätteaffär i telekombranschen är på gång. Amerikanska SBC köper konkurrenten AT & T för omkring 16 miljarder dollar, det vill säga ungefär 112 miljarder kronor. 

AT&T - USA:s motsvarighet till Telia och en gång världens största teleföretag med som mest 1 miljon anställda upphör i praktiken att existera om dagens affär godkänns av konkurrensmyndigheterna. AT&T köps upp av en av sina gamla döttrar.

AT&T tvingades av Justitiedepartementet att dela upp och sälja ut delar av företaget av konkurrensskäl 1984. Ett av företagen, det Texas-baserade SBC, slukar nu sin gamla ”mamma”.

AT&T har lyckats göra det mesta fel . När priserna på mjölkkon, långsdistanssamtal rasade, kom företaget i kris. För bara några månader sedan köptes mobiltelefonerna, AT&T Wireless, av Cingular, som kontrolleras av SBC. och nu tar alltså sannolikt SBC också över den övriga verksamheten.

Det sammanslagna bolaget får en årsomsättning på cirka 500 miljarder kronor, nästan lika stor som USA:s största telekomoperatör Verizon.

Analytiker anser dock att 112 miljarder kronor är ett alldeles för högt pris för ett bolag med krympande intäkter och tveksamma tillväxtutsikter.

Affären väntas klara granskningen av myndigheterna eftersom konkurrensen mellan de kvarvarande jättarna är hård och priserna på telefoni fortsätter att falla.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se