”Omar upprätthåller en plattform för rasister”

2:06 min

Kritiken mot Omar Mustafa (S) fortsätter. Alex Bengtsson, vice vd för Expo, anser att Omar Mustafa upprätthållit en plattform för rasister och antisemiter.

Omar Mustafa, som i helgen valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse, har fått kritik för att han bjudit in antisemitiska föreläsare.

– Senast i påskas bjöd Omar Mustafa, som är ordförande för Islamiska förbundet, in antisemiten Yvonne Ridley till förbundet, säger Alex Bengtsson, vice vd för den antirasistiska stiftelsen Expo.

Omar Mustafa tycker att det är beklagligt att det uppfattas som att de legitimerar antisemitism. Han förstår att det riktas kritik mot honom och förbundet.

– Vi behöver se över våra rutiner. Men vi har arbetat för att kunna ha en öppen debatt och bjuda in personer med olika bakgrund. Det är viktigt att åsikter bemöts inom de muslimska debatterna.

– Jag hoppas att han lärt sig och inte bjuder in rasister igen, säger Expos Alex Bengtsson.  

Olle Burell, försteombudsman för Socialdemokraterna i Stockholm, menar att Mustafa försökt få människor att mötas.

– Alla som har hört det Omar sagt de senaste dagarna förstår att han har ett gott grundsyfte. Jag som känt honom länge och har aldrig tvivlat på det. Han försöker få människor att mötas.

Olle Burell menar att Socialdemokraterna alltid verkat för att bekämpa antisemitism och diskriminering, men Alex Bengtsson tycker att partiledningen borde ha tagit avstånd.

– Det har jag fullt förtroende för att göra nu, säger Olle Burell, försteombudsman för Socialdemokraterna i Stockholm.