Polis häktad för bankrån

En 36-årig polis häktades på måndagen för ett bankrån i Söderhamn i december. Häktningsförhandlingen vid Bollnäs tingsrätt skedde bakom stängda dörrar och bevakades av flera polismän.

Det alla undrade över, varför polismannen rånade en bank, har han ingen förklaring till, berättar försvarsadvokat K-G Myhrberg.

– Det kan han inte svara på. Han är också frågande till hur det kunde bli på detta viset och han ångrar sig djupt. Han är förtvivlad över det han ställt till med, dels i förhållande till sin familj och till andra som drabbats av rånet. Han kan inte ge någon vettig förklaring till det, säger K-G Myhrberg.

Polismannen, som erkänt, häktades på måndagen för bankrånet mot Nordea i Söderhamn den 17 december och för att ha tvingat till sig en personbil utanför banken under hot.

Eftersom han senare som insatsledare lett inbrytning och husrannsakan i en lägenhet i Söderhamn, som ledde till att två andra personer anhölls och häktades misstänkta för bankrånet, anklagas han också för grovt tjänstefel.

Hur mycket pengar, som polismannen kom över vid rånet är det ingen som vill berätta, men den 16 januari köpte polismannen en bil i Stockholm för över 200 000 kronor.

Det var då det stod klart att polismannen var inblandad i rånet och ärendet överlämnades till internutredningen i Västerås.

Enligt K-G Myhrberg har det mesta av rånbytet kommit tillrätta.

Agneta Sundberg, SR Gävleborg
agneta.sundberg@sr.se