jönköping

Kommunalrådet Mats Green nerslagen

4:15 min

Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Mats Green, har blivit misshandlad och hotad utanför sitt hem. Kommunens säkerhetsavdelning och polisen är inkopplade. Bokcafét känner sig utpekade men nekar inblandning.

Två män ska ha sparkat och slagit moderaten Mats Green. Han ska också ha blivit hotad enligt uppgift till P4 Jönköping.

– Jag tycker det här är allvarligt för att man ger sig på företrädare, säger Moderaternas förbundsordförande Anders Karlgren.

Polisen och kommunens säkerhetsavdelning är inkopplade. Moderaternas länsordförande Anders Karlgren menar att angreppet handlar om det mycket omdiskuterade beslutet om kulturhuset.

– Som jag uppfattade det efter samtalet med Mats Green så finns det en koppling till Bokcafét på Stickanområdet, förklarar Karlgren.

Varför skulle någon från Bokcafét misshandla Mats Green två veckor innan ett avgörande beslut om Kulturhusets framtid tas?, skriver styrelsen i Bokcafét i ett pressmeddelande.

Samtidigt som de poängterar att de inte vill spekulera i vilka som ligger bakom misshandeln utan att de avvaktar resultat från polisens utredning.

Kommunalrådet är inte allvarligt skadad och mår efter omständigheterna bra. Mats Green har avböjt att kommentera angreppet.

– Politiska motståndare som inte tycker som mig det är helt okej, men om man ger sig på personer och skickar politiska budskap med kriminella handlingar. Då blir jag väldigt upprörd, säger Karlgren.

Hela pressmeddelandet:
Media har under dagen rapporterat att Mats Green misshandlats utanför sitt hem i söndags kväll. Försök har redan gjorts att koppla misshandeln till Kulturföreningen Bokcafét.
Det är väl klart att frågan om Kulturhusets framtid rör upp väldigt mycket känslor för väldigt många människor, men att påstå att Kulturföreningen Bokcafét har något med misshandeln att göra är i det närmaste absurt.
Varför skulle någon från Bokcafét misshandla Mats Green två veckor innan ett avgörande beslut om Kulturhusets framtid tas?
Vilka som skulle vara de stora förlorarna om diskussionen om Kulturhusets och Bokcaféts framtid skulle handla om en misshandel och inte om den breda kulturella och sociala verksamhet som bedrivs i Kulturhuset är väl uppenbart för de allra flesta.
Vi vill heller inte vara med och spekulera i vad som eventuellt ligger bakom, utan avvaktar istället resultatet av polisens utredning.

/Styrelsen, Bokcafét i Jönköping

Jonatan Nilsson
jonatan.nilsson@sverigesradio.se