De vill rädda Valhallabadet

1:44 min

Det kokar av oro och upprördhet bland de trogna besökarna på Valhallabadet i Göteborg. Orsaken är stadskontorets förslag om att riva badet och bygga en inomhusarena på platsen.

Britt-Marie Boisen och Ulla Carlsson tillhör en grupp kvinnor som brukar träffas och bada på Valhallabadet. Och de är bestörta över planerna.

– Det verkar ju vansinnigt att fungera ett fungerande ställe för att bygga något nytt, och sen behöva bygga ett nytt bad också, säger Britt-Marie Boisen.

– Man skulle vilja ha hit dem som har uttalat sig om detta, de får gärna vara med i gänget. De är välkomna, säger Ulla Carlsson.

Förslaget om att riva Valhallabadet väcker stor oro bland många människor som brukar gå hit för att bada och umgås. Häromdagen sattes protestbrev upp i området runt badet, brev som bland annat innehåller förslag på att K-märka badets 25-metersbassäng och väggmosaik. Lapparna togs snart ned av badet.

– Jag gick i taket, jag höll på att explodera, säger Birgitta Leander som är kvinnan bakom lapparna.

Om ett beslut tas om att riva Valhallabadet så kommer det att ersättas i någon form. Men för Birgitta Leander så är själva Valhallabadet en viktig byggnad.

– Jag menar det att den här byggnaden är unik. Jag talade just med en upprorisk dam i dag som sa att inte skulle de riva Sturebadet i Stockholm, men här kan de tänka sig att riva denna fantastiska byggnaden, säger hon.

Mats Arnsmar, byggnadsnämndens ordförande, håller med om att Valhallabadets interiör har ett kulturellt värde.

– Jag har full förståelse för det och man måste ta med i beaktande att det inte finns så många bad från 1950-talet i Sverige överhuvudtaget, säger han.

Vilka alternativ ser du till Valhallabadet som det ser ut i dag?

– Vi har ju Valhalla IP och vi har stora parkeringsplatser, så det finns gott om yta att lägga ett bad på så det ser jag inte som det stora bekymret.

I nuläget kan han inte säga när beslut om Valhallabadet kommer att tas.

– Sådana här frågor är ju svåra och man ska väga för och emot så det här kommer nog diskuteras åtminstone det närmaste året, tror jag.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se