Fjällen

Friluftsexperten Johan Ranbrandt tipsar om toppturer

14 min

Att klättra upp för ett fjäll en solig dag för att få en milsvid utsikt och ett fantastiskt åk ner igen och samtidigt få ett bra träningspass. Allt det kan man få i en topptur. Friluftsexperten Johan Ranbrant tipsar om turer för alla.

– Alla som har lust eller nyfikenhet kan ge sig ut på topptur, säger Johan Ranbrandt, som menar att det inte heller behövs så mycket utrustning, men skidor med lös häl och stighudar för fästets skull rekommenderas.
Är det brantare än 25 grader, dvs som en svart pist ungefär, då finns det risk för laviner, så då behöver man ha lavinutrustning.
– Dessutom är man ofta ännu längre bort från hjälp så det är ännu viktigare, säger Johan Ranbrandt.

Getryggen lämplig för nybörjare tipsar Johan

Om man aldrig gjort en topptur rekommenderar Johan att man åker till västjämtland och Storulvån.
– Den stora favoriten i hela landet är Getryggen vid vägs ände vid Storulvån. Det fjället lutar inte brantare än 25 grader så det är ingen risk för laviner, säger Johan Ranbrandt.
Han tycker att man ska tänka på att inte ska välja allt för brant terräng de första gångerna.
Vill man ha en lite större utmaning finns de också i samma område.
– De riktigt fina toppturerna nära väg finns längs vägen mellan Handöl och Storulvån. Där kan man bara ge sig upp i Snasahögarna, Tväråklumparna eller Bunnerfjällen.

Större utmaningar finns i massiven

Terrängen i Jämtland och Härejdalen är generellt väldigt bra för toppturer. Den är snäll och lättorienterad, menar Johan Ranbrandt.
– Är man i Alperna är det mycket mer komplicerad terräng och det gäller att veta exakt var man går upp och var man går ner.
Men naturligtvis går det hitta utmanande åkning även här.
– Vill man ha sådan terräng här får man leta sig till massiven i Sylarna och Helags. Även Sielkentjakke i Frostvikenfjällen erbjuder utmanande åkning, säger Johan Ranbrandt.
Själv varierar han ofta sina turer.
– Jag tycker att det är roligt att göra nya turer hela tiden, men det finns ett par åk som jag gärna vill göra gång på gång, till exempel vid Sylarna och på Sönner tväråklump, säger Johan Ranbrandt.