BOTKYRKA

Moskén i Fittja blir först i landet med böneutrop

2:31 min

För första gången i Sverige kommer det att bli tillåtet med böneutrop från en minaret. Polistyrelsen har idag beslutat att tillåta moskén i Fittja i Botkyrka ha böneutrop. Sedan ansökan kom in till Botkyrka kommun har frågan varit väldigt omdiskuterad. Ismail Okur, ordförande i Botkyrka Islamiska förening, la medborgarförslaget och är lycklig idag.

Eftersom det handlar om återkommande ljud på allmän plats hamnade avgörande till sist på polisens bord. Polisen har enbart tittat på om det är störande för ordning och säkerhet eller trafiken, inte alls tagit ställning till innehållet i böneutropen.

De har inte kunnat hitta några problem och det är nu upp till Botkyrka Turkiska Islamiska kulturförening att besluta när de första böneutropet blir av.

Gunnar Edeland är stabschef på polismyndigheten och var med och tog dagens beslut:

– Det var komplicerat att komma fram till vilken juridisk tillämpning man skulle göra men när vi väl hade gjort det var det inte svårt.

Enligt Islamiska föreningen i Botkyrka handlar det om ett kort böneutrop på 2-3 minuter per vecka, inte fem gånger om dagen som är normalt i muslimska länder.

Det blir första gången i Sverige som böneutrop tillåts - ärendet som har tagit lång tid att behandla har inte varit alldelse okomplicerat - och det blev till slut polisen som fick det slutliga avgörandet.

Ismail Okur, ordförande i Botkyrka Islamiska förening var den som la fram medborgarförslaget till Botkyrka kommun och han är självklart glad idag:
– Jag darrar hela jag, jag är så glad. Nu ska jag ringa runt till alla medlemmar.

Varför är det så viktigt med böneutrop?

– Det hör till religionen, på fredagar har vi fredagsbön och då ska det också vara böneutrop.

Hur mycket kommer det att låta om utropen?

– Inte mycket, det ska bara låta kring moskén. Vi lovar att inte störa folk.

Nu blir ni först i Sverige, tror ni fler kommer efter?

– Ja det tror jag, det kommer så småningom.

Karim Shamhamadi, Gruppen för ett gemensamt samhälle i Botkyrka, är besviken idag. Han menar att böneutropen strider mot religionsfriheten eftersom utropen i sig är religiös propaganda.

Karim tycker att det är fel att polisen fick ta beslutet och menar att det är en fråga för riksdagen. Gruppen för ett gemensamt samhälle, kommer nu att hålla demonstrationer utanför riksdagen för att få politikerna att ta sitt ansvar.

Men för Ismail Okur, ordförande i Botkyrka Islamiska förening var dagens besked ett glädjebesked.

– Ja det har ju varit en del diskussioner före men jag tror att när de hör hur det låter i verkligheten kommer de att gilla det, säger Ismail Okur.