FREDAGSINTERVJUN

Malins familj försvann i infernot - nu berättar hon om vägen tillbaka

2:40 min

"Man sögs ner, och kämpade som en galning med all kraft åt det håll man trodde var upp". 2004 förlorade Malin Sävstam nästan hela sin familj i tsunamin. Nu släpper hon boken "Kärleken är starkare än döden" - om vägen tillbaka från Khao Lak.

"På några få sekunder förvandlades paradiset till ett helvetiskt inferno. Ett illaluktande och lerigt vatten slog in och slet med sig allt som kom i dess väg".

I julas var det åtta år sedan tsunamin, åtta år sedan Malin Sävstam hamnade i sitt livs mardröm.

"Kroppen blev en trasdocka och virvlade runt runt, och vad som var upp och ner var helt omöjligt att säga. Man sögs ner, och kämpade som en galning med all kraft åt det håll man trodde var upp, för att sedan sugas ner igen. Var gång munnen nådde vattenytan drogs några hysteriska andetag för att fylla lungorna med ny, frisk luft".

Malins båda barn Elsa 9 år och Harald 11 år dog i vattenmassorna i Khao Lak. Ett par dagar senare avled även hennes man Mats av sina skador. Tillsammans med äldsta sonen Axel 15 år återvände hon hem till ett liv i kaos och sorg.

Ny bok om vägen tillbaka
I dagarna har Malin kommit ut med sin andra bok som heter "Kärleken är starkare än döden" - hennes resa tillbaka till livet.

– För det mesta mår jag väldigt gott numera, men så fort jag slarvar med de nya verktyg jag fått till mig så ramlar jag ner i diket. Det kommer över mig, sköljer över mig allt som hänt.

Du delar upp dig i "Malin innan tsunamin" och "Malin efter tsunamin". Varför?

– Det känns som två helt olika liv, och en helt ny människa som fötts inom mig. En stor skillnad med "Malin nu" försöker att leva livet här och nu, och inte tre månader fram i tiden. Då missar man de gyllene tillfällen som ges varje dag.

Fly inte smärtan
Kan du någonsin acceptera det som hände?

– Inte att det var ok det som hände, men jag erkänner för mig själv vad som hänt. Jag kan säga högt för mig själv att "Mats är död, jag kommer aldrig mer få stryka Elsa över håret, jag kommer aldrig aldrig någonsin mer få krama Harald". 

– Att erkänna det här tror jag är nödvändigt för att kunna gå vidare - att man verkligen landar nere i den här totala smärtan och inte försöker fly. Det (att fly) har jag gjort under många år efter tsunamin...