Vilda Västernorrland

Biodlare orolig för nya björnattacker

1:53 min

I helgen var det Tibertiusdagen, och enligt traditionen är det då björnarna lämnar sitt ide. I länet är det ett par hundra björnar som tittar fram. Biodlaren Lars Höglunds såg gärna att de stannade i idet ett tag till.

Han är biodlare i Härnösand och de senaste åren har björnar orsakat skador för hundratusentals kronor på hans bikupor. Kommer björnen igen vet han inte om han kan fortsätta med sitt företag.

– De här två åren som varit har jag haft skador för ungefär 700 000 kronor, och fått ersättning på ungefär 250 000 kronor.

Så de här björnarna har orsakat dig förluster för nästan en halv miljon kronor?

– Ja precis. Det är förlorade pengar.

Lars Höglund flyttade till Härnösand för några år sedan och drog i gång sin biodling. Idag har han åttahundra kupor på 80 olika platser runt om i skogarna väster om Härnösand. För två år sedan började björnangreppen i stor skala och den värsta tiden väntar precis runt hörnet.

-- I slutet av april kommer de första angreppen. Den värsta perioden blir det i maj, då är det flest angrepp per månad.

Hur tänker du nu inför våren?

– Jag hoppas att problemet försvunnit, antingen att den vandrat iväg eller försvunnit.

Men hur stor är den chansen?

– Den är inte så stor, man måste ju hoppas. Men tyvärr är björnen säkert kvar.

Länstyrelsen har beviljat skyddsjakt på björnen eller björnarna, utan resultat. Lars Höglund har också fått hjälp med ljud och ljussignaler som ska skrämma bort björnen, men det hjälper inte. Nu sitter det elstängsel runt en del av kuporna men inte runt alla.

– Jag hinner inte med att sköta om dem. De ska startas upp våren, det ska trimmas gräs runt stängslet, det måste vara ström i dem för att det ska vara någon mening, jag hinner inte med det helt enkelt.

Det finns ungefär 200 björnar i Västernorrland enligt länsstyrelsen, vilket är i linje med riksdagens mål.

I hela Sverige fanns det drygt 3300 björnar enligt en inventering 2008. Naturvårdsverket anser att det krävs ungefär tusen björnar för att stammen ska vara livskraftig.

Lars Höglund menar att den stora björnstammen är ett hot mot näringar som hans egen i Norrland.

– I grunden handlar det om vilka förutsättningar det ska finnas för att bedriva verksamhet på landsbygden. Som det är nu finns inte förutsättningarna.

Vad tror du om framtiden? Om det här skulle fortsätta?

– Det går inte, jag måste få en förändring på nått sätt.

Men kan du driva företaget vidare?

– Nej inte med de förlusterna jag har nu. För att klara mig måste jag låna pengar. Och det går ju inte .