Kritiken växer mot Omar Mustafa

14 min

Ordförande i Islamiska förbundet Omar Mustafa, som valts in i Socialdemokraternas partistyrelse, får nu också kritik för att ha bjudit in homofoba talare.

På det omtalade mötet hade Omar Mustafa bjudit in bland annat predikanten Yasir Qadhi, som är en öppen motståndare till homosexuella. I ett tal, som lagts upp på Youtube, beklagar han att samhället gått tillbaka, så att det i dag är omöjligt att kritisera homosexualitet.

Ordförande i Hbt-socialdemokrater i Sverige Anders Selin anser att Omar Mustafa bör överväga sin plats i partistyrelsen.

– Det känns inte som om de aktiviteter som han har stöttat och varit med och bidragit till är riktigt förenliga med att sitta i partistyrelsen, säger Selin till TT.

Även från RFSL reagerar man.

– Socialdemokraterna har ju varit drivande för samkönade äktenskap. Det måste ju gälla alla personer, även muslimer. Och om man sitter i partistyrelsen för ett parti, bör man rimligen omfamna det partiets program, och S har ju stått upp för hbt-personer, säger förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Både hon och Anders Selin hänvisar till tidigare uttalanden från Mustafa, där han har sagt att för troende muslimer gäller att äktenskap är mellan man och kvinna.

TT har inte lyckats få kontakt med Omar Mustafa. Varken partiledaren Stefan Löfven eller partisekreteraren har haft tid att prata med TT.

Till Aftonbladet kommentar Löfven frågan om antisemitism men inte homofobin.

– Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, säger Löfven till tidningen.

Owe Nilsson/TT Lars Larsson/TT/