Halland

Var femte vill bort från äldreomsorgen

1:34 min

Mer än var femte som arbetar inom äldreomsorgen i Halland vill inte arbeta kvar inom tre år, enligt Kommunals nyaste medlemsundersökning.

Kommunal i Halmstad är inte förvånade över siffrorna och säger att flera som arbetat länge inom äldreomsorgen sagt upp sig under senaste tiden på grund av den ökade arbetsbelastningen.

– Det sättet som man behandlar de anställda på. Man tar ingen hänsyn till att de också är människor. Det är för tungt, de hinner inte med, hemtjänsten får ta tid från en äldre för att hinna till en annan, säger Lotta Olofsson Rosén, ordförande för kommunal vård och omsorg i Halmstad.

Enligt Kommunal har flera som de kallar klippor inom äldreomsorgen i Halmstads kommun sagt upp sig under senaste tiden på grund av den ökade arbetsbelastningen.

Facket har i sin medlemsundersökning frågat 250 anställda i Halland och var tredje tycker att bemanningen är för låg.

Lotta Olofsson Rosén säger att det leder till en psykisk press att känna att man inte hinner göra ett bra jobb:

– Man står inte alltid ut, varken för sin egen del eller för kundernas eller brukarnas skull. Att se att de inte får det som de är berättigade till. Och det är inte alla som kan slå det ifrån sig och tycka att det räcker att man gjort så gott man kan.

Vad behöver man göra för att komma tillrätta med problemen?

– Dels behöver man öka upp bemanning, dels behöver man ändra arbetstiderna så det blir färre delade pass. De har ökat lavinartat under senare år.