Avvisad flicka skickades tillbaka: "För sjuk"

2:15 min

En flicka som visar tecken på uppgivenhetsyndrom avvisades med sin familj till Kosovo, trots att Migrationsverket säger att apatiska barn inte ska avvisas. Kosovo tog inte emot dem då flickan var så sjuk. Det kan röra sig om ett missförstånd mellan myndigheter.

– Hon kan inte röra en muskel. Hon är fullständigt utslagen och får maten via en sond i näsan ner till magen. Och hon har alla tecken på uppgivenhetssyndrom, säger Kerstin Rosendahl, flyktingombud i den församling där familjen bor.

Tidigt i onsdags morse hämtades flickan och hennes familj och kördes i chartrat plan direkt till Kosovo. Men väl på plats togs hon inte emot, för att de ansåg att hon var för sjuk, och hela familjen flögs tillbaks till Sverige.

Migrationsverket säger att de inte ska avvisa barn med uppgivenhetssyndrom, och enligt dem fick de uppgifter från polisen att flickan mådde bra och gick i skolan. Den informationen fick de den 10 april, alltså samma dag flickan avvisades.

– Vi har gått på den informationen som den verkställande myndigheten gett oss. Så jag anser inte att vi skulle kunna göra så mycket mer än att lite på de uppgifter vi fått in, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Men nu visar det sig att det kan handla om en missuppfattning. För enligt chefen för gränspolisen i Dalarna och Gävleborg Willy Aflarenko är uppgiften om att flickan mår bra gammal.

– Då måste det ha blivit en missuppfattning från migrationsverkets sida. För den fjärde mars så ringde vi på dörren och då var flickan, som vi tyckte i alla fall, frisk. Sedan dess har inte vi haft någon kontakt med familjen i övrigt, säger Willy Aflarenko.

Migrationsverket, som hänvisar till utlänningslagen, menar att ansvaret för om flickan var i skick att avvisas låg hos polisen. I lagen står att den myndighet som ska verkställa avvisningen, alltså gränspolisen i det här fallet, ska kontakta Migrationsverket om de anser att avvisningen inte kan verkställas. Något de inte ska ha gjort. Efter medicinsk konsultation på flygplatsen gjordes bedömningen att flickan kunde flygas till Kosovo. Enligt polisen följde de Migrationsverkets beslut om att det inte fanns några hinder för avvisning.

– Därför beslutade vi att vi skulle verkställa personen.

Trots att hon låg och sondmatades?

– Men det är inte vi som avgöra om hon är sjuk eller inte.

Nu i efterhand, när familjen är tillbaka, Kosovo tog inte emot dem, kan det ha begått något fel någonstans?

– Det tycker jag inte, att det har begåtts något fel.

Vad händer nu just nu?

– Vi har lagt in om en ny prövning hos Migrationsverket.