Ännu en storaffär på apoteksområdet är på väg

Apotek Hjärtat köper Vårdapoteket, som har 27 apotek i anslutning till stora sjukhus i södra och mellersta Sverige.

Tillsammans har de två kedjorna över 300 apotek och en omsättning på drygt nio miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Varken säljarna eller Apotek Hjärtat uppger någon köpesumma. Affären är villkorad av godkännande från Läkemedelsverket och Konkurrensverket.

Enligt Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg innebär inte affären att några apotek kommer att läggas ned.

– De här apoteken kompletterar vårt nuvarande apoteksnät på ett bra sätt. Det här kommer inte att innebära några stängningar, säger han till TT.

– Vi tycker att vi har gjort en väldigt bra affär, säger han men vill inte diskutera köpesumman utan hänvisar till ägaren, riskkapitalbolaget Altor.

Apotek hjärtat, som i dag är den näst största apotekskedjan efter Apoteket AB, ska nu satsa mer på avtal med regioner och landsting.

– Det är ett nytt ben för oss som vi inte har haft tidigare och passar väl in i den tillväxtstrategi vi har, säger Anders Nyberg.

Det blir den andra stora apoteksaffären på kort tid. I förra veckan meddelade Oriola-KD, som äger apotekskedjan Kronans Droghandel, att man köpt en av de mindre apotekskedjorna, Medstop.

Oriola-KD gav 1 460 miljoner kronor för Medstop. Om den affären godkänns bildas en ny apoteksjätte med närmare 290 apotek och cirka 1 900 anställda.

TT