Kritik mot flyktingförvar i Malmö

Riksdagsledamoten och miljöpartisten Gustav Fridolin är mycket kritisk till svensk flyktingpolitik efter att på måndagen ha besökt Migrationsverkets flyktingförvar i Malmö. För många flyktingar blir frihetsberövade i väntan på beslut, och många får sitta inlåsta alldeles för länge, menar han.

– Jag tycker att det är ett underbetyg för svensk flyktingpolitik att så många som varken har begått brott eller gjort något annat blir inlåsta och fängslade i praktiken, säger Gustav Fridolin.

I Sverige sitter just nu drygt 200 flyktingar inlåsta, eller tagna i förvar på Migrationsverkets låsta förvarsenheter. Frihetsberövandet sker utan någon rättegång. Det är Migrationsverket, polisen och i enstaka fall regeringen som avgör vilka av de asylsökande flyktingarna som ska spärras in.

Anledningen kan vara att man kommit till landet utan identitetshandlingar, och att man är rädd att flyktingen ska gå under jord eller försvinna under utredningens gång.

I Malmö finns ett flyktingförvar i Kirseberg, och det besöktes igår av Gustav Fridolin tillsammans med tre andra riksdagsledamöter som ingår i nätverket Parlamentarisk Samling för en human flyktingpolitik.

Sverige har tidigare fått internationell kritik av EU-kommissionären för mänskliga rättigheter för att för många flyktingar låses in i förvar och att väntan där blir lång.

Enligt Gustav Fridolin förstår de flyktingar han träffat inte heller varför de är inlåsta, men det håller inte Mikael Ribbenvik, enhetschef på flyktingförvaret i Malmö, med om.

– Alla som kommer hit delges beslutet, men sedan är det så att många inte accepterar det beslutet som vi har gjort, säger han.