Bredband lockar företag

En hembygdsbok görs av ett finskt företag i Bjurholm. Arbetet ger jobb åt ett tiotal personer - och företaget skulle inte hamnat i Bjurholm om där inte funnits bredband.

En hembygdsbok ger runt tio personer sysselsättning i Bjurholm med omnejd. Det är finska företaget Botnia Foto som sammanställer både fotografier och uppgifter om alla hus och dess ägare i Vännäs, Normaling och Bjurholms kommuner.

Företaget hyr ett kontor i Bjurholm och med hjälp av bredband förs alla uppgifter som samlats in till huvudkontoret i Kronoby i Finland, där de bearbetas och så småningom blir till en bok. För företaget skulle det inte varit möjligt att arbeta från Bjurholm utan bredbandsanslutning.
- I vårt jobb är det viktigt med våra kontakter med huvudkontoret i Kronoby, det ska gå snabbt, säger Britt-Marie Ljungdahl leder arbetet med att sammanställa en hembygdsbok i Bjurholm.

I Bjurholm har tätorten prioriterats, på grund av skola och offentlig förvaltning, när fibernätet skulle dras och över trehundra bostäder och företag är anslutna. Men det finns även bredband i nio av kommunens byar, till nytta både för privatpersoner och företag.