Omar Mustafa kritiseras för twitter-citat

1:46 min

Kritiken mot socialdemokraten Omar Mustafa fortsätter. I dag har tidningen Expressen publicerat flera citat som den nya partistyrelseledamoten har skrivit på sin twitter om utrikespolitik.

Bland annat ett uttalande om att Sverige borde skicka JAS-plan mot Israel. Men Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin ser inte så allvarligt på dom nya uppgifterna.

– Han har rätt att säga vad han tycker om utrikespolitiken. Jag kan konstatera att en del av de tweets han skrivit inte är vad Socialdemokraterna står för. Men jag upplever inte det som något särskilt allvarigt problem, säger han.

Kritiken mot Omar Mustafa och mot att Socialdemokraterna förra helgen valde in honom i partistyrelsen vill inte avta i styrka. Och nya uppgifter kommer fram.

I dag är det få Socialdemokrater som vill tala om saken. En lång rad i den socialdemokratiska ledningen har tackat nej till att bli intervjuade. Partiledaren Stefan Löfven själv är i Köpenhamn och vill inte svara på frågor.

Kritiken började med att Omar Mustafa, som ordförande i Islamiska förbundet, bjudit in både antisemiter och homofober till olika konferenser.

Urban Ahlin accepterar alltså Omar Mustafas åsikter i utrikespolitiken, men i andra frågor är det annorlunda.

– Däremot när det kommer till grundläggande värderingar – mänskliga rättigheter, kamp mot antisemitism och så vidare – då är det naturligtvis på det sättet att vi i socialdemokraterna har en väldigt stark hållning. De värderingarna måste man naturligtvis dela, annars är man ju inte socialdemokrat, säger han.

Ekot har i dag inte lyckats nå Omar Mustafa för en kommentar. Men i en debattartikel i Aftonbladet skriver han själv att syftet med att bjuda in dom kontroversiella talarna var att föra dialog.  Han har i dag ställt in sin egen medverkan på en konferens som skulle äga rum på Fryshuset i Stockholm.

Urban Ahlin vill inte uttala sig om Omar Mustafa kan sitta kvar i partistyrelsen.

– Nej, det har jag inga som helst kommentarer omkring. Det har jag inte med att göra. Det får andra diskutera med Omar och han får fundera själv.