EU vill försvåra för skattesmitare

2:12 min

EU-ordförande van Rompuy kräver krafttag mot skatteflykt som kostar EU-länderna tusentals miljarder kronor per år. Samtidigt ökar trycket på Österrike att minska sin tuffa banksekretess. Finansminister Anders Borg kommer i dag diskutera frågan på ett EU-möte.

– Det vore bra om Österrike kan bidra på ett konstruktivt sätt här, säger Anders Borg.

Hur sannolikt är det att Österrike ger med sig i den här frågan?

– Ja, det här har ju varit en diskussion som har pågått i många år, så det återstår att se. Men trycket på dem har definitivt ökat.

Österrike och Luxemburg har ett undantag från EU:s lagstiftning om att dela med sig av bankinformation om sparinkomster. Enligt kritiker kan det här underlätta skatteflykt.

Luxemburg har nyligen sagt att man ska börja dela med sig av bankinformation från 2015, men Österrikes finansminister Maria Fekter har sagt sig vara beredd att "kämpa som ett lejon" för att behålla banksekretessen.

Frågan om skatteflykt har blivit mycket aktuell i Europa. I mars avgick Frankrikes budgetminister, Jerôme Cahuzac, efter att ha gömt pengar på utländska bankkonton i decennier.

Cypern har tvingats skärpa kampen mot penningtvätt för natt få nödlån, och de fem största EU-länderna har beslutat att utvidga sitt finansiella informationsutbyte till även annat än vanliga bankbesparingar.

I går sa EU-ordföranden Herman van Rompuy att skatteflykt och skatteplanering i Europa innebär att motsvarande över 8 000 miljarder kronor försvinner varje år.

– Skatteflykt är orättvis mot medborgare som arbetar hårt och betalar sin andel av skatt för att samhället ska fungera, säger Herman van Rompuy i ett videomeddelande.

Nu har van Rmpuy bestämt att bekämpandet av skatteflykt ska bli en viktig fråga på nästa EU-toppmöte, den 22 maj.

Här i Dublin kommer EU:s finansministrar idag sätta hårt tryck idag på sin österrikiska kollega.

– Jag tror att betydliga framsteg är på väg genom trycket från den internationella opinionen, säger Frankrikes finansminister, Pierre Moscovici.