Malmö/Skåne

"Det är inte hundens fel om något går snett"

1:31 min

Under lördagen ordnas en hundägardag på Bulltofta i Malmö av Sydskånska Kennelklubben. ”Skäll inte på hunden" är temat för dagen och syftet är att öka kunskapen bland hundägare.

– Det är inte hundens fel om något går snett, det är alltid hundägarens, säger Susanne Thell, vice ordförande i Sydskånska Kennelklubben. 

Det finns risk för att hunden börjar betraktas som ett problem i samhället, vilket i värsta fall kan leda till  förbud på platser där hundar tidigare varit välkomna. Det menar Svenska Kennelklubben som står bakom kampanjen "Skäll inte på hunden". 

– Man märker lite grann när det gäller hyresmarknaden, att det blir mer restriktioner från hyresvärdarna och det är en illavarslande trend i samhället, berättar Susanne Thell som ett exempel, även om hon personligen inte mött någon förändring i attityder. 

Hundägardagen med olika aktiviteter anordnas, förutom på Bulltofta i Malmö, också i Göteborg och Stockholm. Det är framför allt i storstäderna som problemen blir som tydligast, men Sydskånska Kennelklubben vill också nå hundägare i lite mindre kommuner. Under våren har man till exempel kurs för valpköpare och i hundägarskap i Sjöbo i samarbete med kommunen och brukshundsklubben, berättar Susanne Thell. 

– Vi vill få igång en dialog och även folk som inte gillar hund är hjärtligt välkomna för vi vill gärna höra deras inställning om var problemen ligger, säger hon. 

I Simrishamn är Kathrin Häger ute och går med sin schabrador Peggy. Hon ger två exempel på vad hon tror kan störa folk. 

– Jag tror det är att de inte tar upp efter hundarna i parker, det är ju inte vidare trevligt. Och sen om det är aggressiva hundar, det tycker inte folk om, säger hon.