Löfven: Omar Mustafa måste välja

Riksdagsledamoten Carina Hägg (S) blir den första högre partiföreträdare som kräver Omar Mustafas avgång. Det kommer samtidigt som partiledaren Stefan Löfven uttrycker att Mustafa måste välja och inte vara ordförande i Islamiska förbundet samtidigt som han sitter i Socialdemokraternas partistyrelse.

– Som det här har utvecklats, bör Omar Mustafa dra slutsatsen att lämna Socialdemokraterna, säger Carina Hägg till svt.se.

Bör han alltså lämna partiet?

– Han bör lämna sina uppdrag. Det är inte förenligt att stå för de värderingarna och samtidigt finnas på ledande positioner i vårt parti, säger hon. 

S-ledaren Stefan Löfven har inte själv pratat med Omar Mustafa, som är ordförande för en organisation som i sina stadgar anser att män och kvinnor ska ha olika lagliga status. Men han menar att det inte går ihop med Socialdemokraternas värderingar.

– Det går inte att vara förtroendevald i socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart.

Löfven hänvisar nu till Stockholms arbetarkommun.

– Det är Stockholms arbetarkommun som har nominerat honom och som nu har ansvaret för att reda ut frågan, sade Löfven.

Islamiska förbundet håller årsmöte under våren och då ska en ny styrelse väljas, säger Mohammed Amin Kharraki, ledamot i Islamiska förbundet, till TT.

Han vet inte om Omar Mustafa är intresserad av att fortsätta på ordförandeposten.

- Det är Omars beslut och det är bara han som kan svara på det, säger Mohammed Amin Kharraki.

Ekot/TT