Elfsborg

Justitieministern tveksam till maskeringsförbud på läktare

1:18 min

Vid matchen mellan Elfsborg och AIK under påskhelgen utbröt stort tumult i Borås, när hundratals maskerade AIK-fans kom till stan. En utredning om idrottsrelaterat våld har föreslagit ett förbud mot maskering på läktare. Men Beatrice Ask är tveksam.

I går besökte Justitieminister Beatrice Ask Borås och moderaterna Södra Älvsborgs förbundsstämma. Hon tror alltså inte att det förbud är genomförbart.

– Det är en komplicerad fråga rent lagtextligt och det är svårt att veta hur man ska få det tydligare. När är man maskerad? I dag är huvtröjor och andra klädstilar populära. Det blir avgränsningsproblem som är besvärliga.

Idag är det förbjudet att maskera sig vid en folksamling på allmän plats och vid demonstrationer, men den lagen är inte helt lätt att efterleva i praktiken säger Beatrice Ask.
– Det är svårhanterligt och kräver stora resurser, så är det.

Men här gick ju flera hundra personer maskerade på stan och polisen ingrep inte, vad tycker du om det?

– Jag kan inte ha några åsikter om en polisiär avvägning utan det får polisen svara på.

Däremot ställer sig Justitieministern positiv till ett förslag om att ta fram ett nationellt huliganregister över vilka som blivit dömda till tillträdesförbud på matcher.
– Jag tror att det är viktigt att man kan följa upp tillträdesförbuden generellt, vi behöver också förlänga hur länge de kan vara, säger Beatrice Ask.

I morgon spelas en ny högriskmatch när Elfsborg möter IFK Göteborg i Borås.