Demonstration mot nynazistisk terror i München

1:44 min

En stor demonstration hölls i dag i München mot rasism och till stöd för de anhöriga till de sammanlagt tio personer som mördades av den nynazistiska terrorgruppen NSU.

Rättegången mot gruppen, som avslöjades hösten 2011, börjar på onsdag.

Det var en laddad och sorgsen stämning på Karlsplatz mitt i München när Yvonne Boulgariedes höll ett känsloladdat tal inför tusentals demonstranter i dag.

Hon är fru till en av de nio personer med invandrarbakgrund som mördades av den nynazistiska terrorgruppen NSU.

– Den 15 juni 2005 var ett fruktansvärt angrepp på mitt och mina barns liv, sa en sorgsen fru Boulgariedes.

Hennes man sköts kallblodigt ihjäl i sin nyöppnade affär just i München den dagen av de två numera döda männen i NSU - av rent rasistiska skäl.

– Den här frågan handlar inte längre bara om högerextremism, utan också om rättssäkerhet, sa Boulgariedes som talade bakom ett skynke, eftersom hon vill förbli anonym.

Hon är en av alla de anhöriga till mordoffren som under alla år fick stå ut med misstankar att de mördade skulle ha varit inblandade i kriminella affärer och därför mördats.

Att mordserien kunde ha begåtts av rasistiska skäl utreddes aldrig.

Karlsplatz fylldes med plakat om att Tyskland måste börja ta nynazismen på större allvar, och att polis och säkerhetspolis måste förbättra sitt arbete.

– Nej, överhuvudtaget inte, svarar demonstranten Ali på frågan om han har något förtroende kvar för de tyska säkerhetshetsmyndigheterna, efter alla misstag som avslöjats i samband med NSU-skandalen.

Demonstrationen blev senare till ett mäktig tåg genom Münchens gator. Polisinsatsen var stor, då det fanns en rädsla för att nynazister skulle störa demonstrationståget.

På onsdag börjar rättegången mot Beate Zchsäpe, den enda överlevande från NSU-gruppens innersta kärna och fyra åtalade medhjälpare.

I går beslutade också den tyska författningsdomstolen att domstolen i München måste upplåta fler pressplatser för utländska journalister.

Författningsdomstolen anser att speciellt journalister från länder men stark anknytning till mordoffren, bland annat Turkiet, måste få plats i rättsalen på onsdag.

Hittills hade ingen turkisk media fått någon garanterad plats i rättssalen vilket till och med lett till diplomatiska diskussioner mellan Tyskland och Turkiet.

 Åtta av de tio mordoffren i mordserien var antingen turkiska medborgare eller hade turkisk bakgrund. En var grekisk medborgare och det sista offret var en tysk polis.