Bildade bilpool med ombyggda biogasbilar

1:26 min

En unik bilpool bestående bensindrivna bilar ombyggda till att gå på biogas har bildats i Uppsala. Bakom projektet Biobil i Uppsala står tre Uppsalastudenter. Det hela började med att en av dem, Martin Gunnarsson, byggt om sin fjärde bil och började få trångt på uppfarten.

– Jag bestämde mig för att sälja en biogasbil, och då var det så många som var intresserade att jag inte kunde välja vem som skulle få köpa den. Då föddes idén om att dela på bilen, säger Martin Gunnarsson som är engagerad i projekt Biobil i Uppsala.

När Upplandsnytt träffar Martin Gunnarsson kommer han åkandes i en av de ombyggda biogasbilarna. Har ursäktar sig och säger att han brukar cykla, men att nu skulle han inte ha hunnit fram i tid på endast muskelkraft.

– Det här är en gammal Volvo 850 från 1997, som är ombyggd till biogasdrift. Det jag har gjort är att lägga till ett bränslesystem, det är alltså en hybridbil som kan göras både på biogas och bensin, säger Martin Gunnarsson.

En mörkgul gastank fyller nära hälften av bakluckan på Martin Gunnarssons vita Volvo 850. Tanken är fylld med biogas från matavfall eller restslam. Martin Gunnarsson menar, tvärt emot vad många tror, att ombyggnationen av bilen varken är svår eller dyr. Ett av huvudsyftena med projektet är just att motbevisa de förutfattade meningar som Martin Gunnarsson menar att många har om biogasbilar.

– Jag vill att folk ska få prova på ett alternativt sätt att transportera sig och att man kan få uppleva skillnaden mellan att köra på ett fossilt och ett förnyelsebart bränsle. Men också att sprida kunskap om biogas, där inte så dyrt som man tror, det är inte så svårt att tanka och det behöver inte vara en ny bil, säger Martin Gunnarsson.

Niclas Norén
niclas.noren@sverigesradio.se