Starka reaktioner efter Mustafas avgång

2:13 min

Omar Mustafas avhopp från sina uppdrag för Socialdemokraterna väcker i dag starka reaktioner bland muslimska väljare och medlemmar i partiet. Mustafa Al Sayed Issa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer, säger att partiet hanterat drevet mot Omar Mustafa mycket olyckligt, där gamla redan besvarade anklagelser tagit överhanden.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför Socialdemokraterna tvingar honom att avgå. Och jag tror att Socialdemokraterna, som ett stort parti i Sverige, skulle kunna vinna över den anti-muslimska rörelsen, men tyvärr blev det ett annat resultat.

Och hur tror du att det påverkar muslimska väljare i framtiden?

– Jag tror att muslimska väljare hade ett väldigt starkt förtroende för Socialdemokraterna, vilket blev ännu starkare efter det att de valt in Omar Mustafa i sin partistyrelse.

– Men efter denna händelse så tror jag att förtroendet antingen har dött eller behöver återuppbyggas starkt från Socialdemokraternas sida. Jag tror att muslimska väljare inte längre är självklara för socialdemokratin i Sverige.

Mustafa Al Sayed Issa tror också att vi den närmaste tiden kommer att se flera avhopp av muslimska medlemmar i det socialdemokratiska partiet.

Många känner sig missförstådda, säger även Peter Weiderud, som är ordförande i Tro och solidaritet, en rörelse för troende socialdemokrater.

Även om han tycker sig se att Mustafas uttryckta åsikt att partiledningen gjort det omöjligt att förena partiuppdrag och uppdrag i det muslimska civilsamhället, varit en överdrift född i ilska.

– Jag förstår den övertolkningen i den besvikelse som han upplevde i går kväll. Vad vår partiledare sa det är att man inte kan vara ordförande för islamiska förbundet och samtidigt sitta i partistyrelsen. Det är ett allvarligt uttalande i sig och som inte är helt genomtänkt tror jag från Stefans sida. Det är alldeles självklart att det ska kunna gå att förena, men det har att göra med den bild som skapades nu, säger Peter Weiderud.

Peter Weiderud är också självkritisk.

– Vi har också del i detta självklart. Omar är medlem hos oss och vi skulle ha gjort vårt yttersta för att förbereda honom för den här uppgiften. Vi har slitit ordentligt i vår organisation med vad det innebär att vara muslim och politiskt aktiv. Partiet har inte riktigt de erfarenheterna och det gjorde att man var ganska handfallen för en del av den debatt som kom, säger Peter Weiderud.