Tyska socialdemokrater siktar mot valvinst

1:46 min

Samtidigt som ett nytt tyskt eurokritiskt parti hade sin första partikongress hade också de tyska socialdemokraterna kongress i dag. Socialdemokraternas mål är ju att vinna regeringsmakten i Tyskland i valet i höst, men hittills ligger partiet långt efter förbundskansler Merkels kristdemokrater. Därför var förväntningarna höga på SPD:s kanslerkandidat Peer Steinbrück i dag.

Den socialdemokratiske kanslerkandidaten inför höstens tyska förbundsdagsval gick ut hårt i sitt tal till partikongressen här i Augsburg.

– Jag vill bli förbundskansler för Tyskland, sa Steinbrück bestämt i inledningen av sitt cirka 1 timme och 20 minuter långa tal. Det starka jublet som följde måste ha värmt Steinbrück, för hans kandidatur har hittills kantats av problem. Partiet ligger lågt i opinionsundersökningarna, men dagens kongress ska dock ändra på det, är tanken.

"Das Wir enscheidet", "Vi-et bestämmer" är nu partiets valslogan som ska vända vindarna för Steinbrück.

Men även det mottot ledde dagarna innan kongressen till diskussioner. Det var nämligen redan upptaget av en arbetskraftsuthyrningsfirma, en verksamhet som bland annat SPD starkt kritiserat, något som ingen inom Steinbrücks stab hade brytt sig om att kolla.

Men SPD ska nu försöka nå väljarna med förslag om ett mer socialt rättvist Tyskland. En lagstadgad minimilön, mer pengar till utbildning, högre skatt för de rikaste och hårdare tag mot banker och skatteflyktingar är bara några exempel.

Inga Stephan, lokalpolitiker från Hannover, tror att SPD har stort chans att vinna valet med det nya programmet.

Hon upprepade också det som kommer bli partiets och Steinbrücks mantra fram till valet: opinionsundersökningar betyder inget, det är valkvällen som avgör. 

SPD hänvisar också till det faktum att man vunnit val i flera delstater under de senaste åren trots dåligt opinionsläge nationellt sett, senast i Niedersachsen i januari i år.