ELFSBORG

AIK-matchen i Borås: huliganerna i överläge

0:33 min

De maskerade fansen hade övertaget. Det säger nu IF Elsborgs säkerhetsansvarige Björn Bördin om det uteblivna ingripandet inne på arenan under AIK-matchen för två veckor sedan.

Efter matchen mot AIK den 1 april har man från IF Elfsborgs sida gått igenom händelserna och utvärderat sitt eget sätt att hantera supportrarna och de problem som uppstod, säger Björn Bördin:

– Jag tyckte vi klarade av alltihopa bra, det är klart kommer det en 5-600 maskerade personer så är det inte så lätt att gå in och tala om för dem att de inte får vara maskerade inne på arenan. Utan de hade helt enkelt övertaget gentemot både oss, våra säkerhetsvakter och polis, vi valde att kliva tillbaka ett steg. 

Frågan är vilka möjligheter Elfsborg, Björn Bördin och fotbollssverige behöver för att komma åt problemet.

– Det är ett jätte problem.(...) Vi kommer att sätta oss ner allihopa och försöka komma på något vis att stävja det här, för så kan vi inte ha det.

Huliganism och supporterbråk har varit i fokus den senaste tiden, tex gjorde SVT:s Uppdrag Granskning en granskning av AIK och deras "firma" som arrangerar bråk mellan olika supportergrupper.

Dessutom har regeringsamordnarens huliganutredning kommit med skarpa förslag till hur man ska komma till rätta med problemen. Men Björn Bördin anser inte att problemet är så stort som det porträtteras i media:

– Jag håller inte med riktigt om det, förra året var ett lugnt år. Vi klarar säkerheten på alla allsvenska arenor under förra året. Rekryteringen till firmakulturen har gått tillbaka mycket under 2000-talet, säger Bördin