Hudiksvall

Här är Hälsinglands sämsta väg

1:41 min

Hälsinglands sämsta vägsträcka går mellan Ölsund och Sörforsa i Hudiksvalls kommun. Åtminstone enligt några av de boende efter vägen.

Under rubriken P4 Gävleborg kollar potthålen gör vi nu en kartläggning om vägarnas skick i länet. Och flera personer har hört av sig till oss om just den här sträckan.

– Den är fruktansvärd. Det är Hälsinglands sämsta väg. Tycker jag i alla fall, säger Uno Larsson som bor i byn Björkmo.

– Den är i uselt skick. Har man traktorn flyger man mellan golv och tak, konstaterar lantbrukaren Åke Olsson som bor i Stenbo.

Skumpar rejält
För att testa om vägen är så dålig som alla jag pratar med säger åker jag den omkring sex kilometer långa sträckan mellan Ölsund och Sörforsa i Hudiksvalls kommun. Och det skumpar rejält när åker på vägen ändå har de värsta gropar nyligen fyllts igen med grus. Att försöka parera mellan alla gupp och gropar är inte att tänka på, de är för många helt enkelt. Men när jag kör på vägen syns det att den har lagats ett flertal gånger. För den liknar ett lapptäcke.

– Ibland hjälper det ett litet tag. Men sedan kommer tjälen och då sätter sig alltihopa. På sommaren kan det vara hyfsat ett litet tag när de har lappat allting. Men det är bara kortvarigt, enligt Åke Olsson.

Vägen läggs om
Men nu verkar en mer långvarig lösning vara på gång. De boende längs sträckan har fått information från Trafikverket att vägen nu ska läggas om. Det kommer ske antingen i år eller 2014. 

– Ja, det är tur att det är så. Det måste ju göras någonting åt vägen. Det går ju inte att ha det så här helt enkelt, påpekar Uno Larsson.

Lantbrukaren Åke Olsson är däremot inte helt nöjd. Dels behöver Trafikverket ta en bit från hans mark för att lägga om vägen och dels tror Åke att en ny fin väg kommer innebära mer trafik.

– Det är bra att vägen blir farbar. Men för min del blir det ju svårare att kommer över till åkrarna på andra sidan vägen ju mer trafik det är.