Protester mot (S)-petningen av Omar Mustafa

2:24 min

Ännu har ingen ledande socialdemokrat förklarat varför Omar Mustafa tvingades lämna sin plats i partistyrelsen, bara en vecka efter att han valdes på kongressen. På måndagskvällen hölls en manifestation utanför Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm till stöd för Mustafa.

– Ett hundratal personer har samlats här. De är här för att visa sitt stöd för Omar Mustafa, som valdes in som suppleant i partistyrelsen, sa Lotta Myhrén, Ekots reporter på plats på Sveavägen.

Flera var kritiska mot Socialdemokraternas hanetring av Omar Mustafa.

– Man föll för drevet helt enkelt. Man blev rädd och nervös och så bad man honom att gå. Indirekt legitimerar man islamafobi, genom att be honom gå baserat på ett drev som karakteriseras av just islamafobi, säger . Elinor Odeberg är redaktör för S-studenternas tidning "Liberta", på plats utanför S- högkvarteret.

Så här sa Kerstin Ekberg, som har röstat på socialdemokraterna i många år:

– Jag tycker att de ska be honom om ursäkt och be honom komma tillbaka till partistyrelsen och då tror jag att det blir bra. Men annars är det ju ett väldigt svaghetstecken.

Manifestationen arrangerades av Hjärta, en förening för troende socialdemokrater i Stockholm, men även representanter för SSU och S-kvinnor i Stockholm fanns på plats.

– Det är Omar Mustafas ordförandeskap för Islamiska förbundet och frågetecken kring hans värderingar som skapat osäkerhet inom delar av socialdemokratin, sa Ekots Lotta Myhrén.

Anna Edin, vice ordförande i arrangörsföreningen Hjärta, berättar varför man engagerat sig för Omar Mustafa:

– Vi tycker att det varit ett väldigt orättvist drev mot Mustafa. Det har förekommit många lögner, säger hon.

Hur vet ni vad som är lögner?
– Det är i vanliga fall medias uppgift att vara källkritiska och granska de uppgifterna. Det har skötts väldigt dåligt.

Han har ju bjudit in personer som har vissa åsikter?
– Ja, precis. Det har han dömts för väldigt hårt. Han har försvarat sig med att han själv inte har de här uppfattningarna utan att det är dialog med oliktänkande. Till exempel Miljöpartiet i riksdagen har bjudit in samma personer.

Ekot