Hon vill ta utställningen till Guantanamo och Auschwitz

1:52 min

I dag startar nomineringsprocessen till Edelstampriset på Chinateatern i Stockholm. Priset på 25000 dollar delas ut vartannat år till en person eller organisation som verkat i den svenske diplomaten Harald Edelstams anda. Edelstam, som i år skulle fyllt 100 år, är mest känd för att ha räddat oppositionella i Chile efter Pinochets militärkupp 1973. På Chinateatern i kväll kommer bland annat lfredspristagaren Shirin Ebadi att föreläsa om civilkurage och så visas en del av utställningen "Mänskliga rättighetsfamiljen", ett projekt där FN:s 30 artiklar om mänskliga rättigheter blivit konst. Om Caroline Edelstam, som ligger bakom utställningen, får som hon vill ska den sedan turnera världen över och visas på historiskt kontroversiella platser.

– Till exempel vill vi visa utställningen på Himmelska fridens torg, Guantanamobasen på Kuba och i Auschwitz.

Men Caroline Edelstam, som är ordförande i prisjuryn och barnbarn till Harald Edelstam, tror inte att hon kommer att få visa utställningen på just de platserna men tänker ändå fråga om lov  och sen, vad svaret än blir, baka det in i utställningen.

– Jag ska skriva ett brev till de ansvariga, först  till President Barack Obama och fråga om vi får ställa ut bilderna i matsalen på Guantanamo- Jag är rätt säker på att han säger nej, Men då får vi använda processen och låta den bli en del av utställningen och visa den i närheten av basen.

Utställningen  består av 30 verk av konstnären Carl Adam Cronstedt där varje artikel i FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna skrivits ut framför en eller flera mänskliga figurer som får förkroppsliga just den rättigheten.

Utställningen heter "Mänskliga rättighetsfamiljen" efter en idé från forskaren och pedagogikprofessorn Hans Ingvar Roth där man ser de mer basala rättigheterna som föräldrar till de andra rättigheterna.

På Chinateatern ikväll visas 7 av de 30 verken och senare i år ska utställningen visas i sin helhet i Chile. På nationalstadion i Santiago, samma plats där Harald Edelstam i år, för 40 år sedan räddade många människor från att avrättas av Pinochetregimen.

Den förra Edelstamspristagaren, den iranska medborgarrättsaktivisten Bahareh Hedayat, sitter i fängslad i Iran sedan 2010.  Edelstampriset delas ut vartannat år till en person som gjort exceptionella insatser för de mänskliga rättigheterna och nomineringsprocessen till nästa pristagare är öppen för allmänheten och pågår till i höst.