Obama: "Vi kommer att utkräva ansvar"

Minst tre personer ska ha dödats och 141 vårdas på sjukhus, efter att flera sprängladdningar exploderat vid Boston Maratons mållinje i USA.

Enligt FBI kan det röra sig om en terroratttack, men president Obama varnade för att dra förhastade slutsatser när han höll ett tal till nationen sent på måndagskvällen.

– Även om vi inte har några svar än, så kommer vi se till att rättvisa skipas, sa han i sitt tal.

Ungefär 27 000 löpare deltog i den 117:e upplagan av Boston Maraton. 68 av löpare var registrerade från Sverige. Av dem hade 16 ännu inte gått i mål vid 22-tiden, svensk tid. Det finns inga uppgifter om några skadade svenskar.

– Vår ambassad håller på att undersöka hur situationen är. Vi har inte fått in några uppgifter om att det skulle finnas några skadade svenskar, säger Camilla Åkesson Lindblom, vid UD:s pressjour.

UD uppmanar svenskar som befinner sig i Boston att ta kontakt med sina anhöriga.

Årets lopp, som var den 117:e upplagan, tillägnades de 26 personer som dödades i skolmassakern i Newtown.

En av de som dött är en åttaårig pojke. 141 är skadade. 17 av dem har livshotande skador och många har fått amputera. Än vet man inte vilka som ligger bakom attacken.

Polisen i New York har utökat säkerheten och har placerat ut antiterrorstyrkor runt landmärken och hotell på Manhattan. Flera andra städer har också utökat säkerheten.

Säkerheten inför Londons maraton på söndag kommer att höjas. Noggrannare kontroller vid landets flygplatser genomförs.

Dagen som normalt sett ses som en festdag, blev i stället en dag där hela världen fick ta del av tv-bilder, som visade lemlästade blodiga löpare.