Menys dryckesexpert Karsten Thurfjell tipsar om drycker till Johan Unungers program

Jag skulle faktiskt föreslå en mousserande Crémant som inledning, först ett glas när man kommer, och så ett till soppan på morötter, ingefära och sötpotatis. Fortfarande hör jag ibland att bubbel till mat är snudd på snobberi, men det blir faktiskt riktigt gott ihop med exempelvis mixade soppor, och speciellt när det finns ett sting av ingefära i. Ska vi följa en ekologisk  linje, så finns i beställningssortimentet Veuve Ambal Crémant de Bourgogne som är stram och snygg för 99 kronor, men den vanliga Louis Bouillot  Crémant de Bourgogne för 109 kronor sitter också som en smäck, och ännu hellre deras årgångscuvée Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle d'Or 2007, som med sex år på nacken fått en härlig avrundning, för 149 kronor.

Crémant de Bourgogne är en kategori som stiger i popularitet, som ett allt mer självständigt alternativ till Champagne, och givetvis söker sig fler märken hit till Sverige. Bland beställningsvinerna rekommenderar jag gärna den från Château-Fuissé, med stor elegans för 169 kronor, och i en stramare, riktigt torr stil från Chablis-producenten Clotilde Davenne, vars Crémant de Bourgogne Brut Extra går på 119 kronor.

Till vildsvinsracks med speckdinkel vill jag nog gärna ha något rött, inte alltför kraftigt, men generöst, och bra vildsvinskänsla tycker jag finns hos italienska vargvinet Lupi Reali, en ny, ekologisk Montepulciano d´Abruzzo från höghöjdsproducenten Valle Reale, vars vingårdar ligger i ett bergsområde som både är vattentäkt och naturreservat, med både varg och björn, och då kan man inte vara annat än ekologisk. Ganska mycket ektoner kring körsbärsfrukten, som jag nog tror ska passa grillade racks från vilket svin eller lamm som helst. Bara 59 kronor för Lupi Reali.

Passar gör också en prisvärd nyhet från mars som jag provade om häromdan, bulgariska Domaine Boyar Pinot Noir, med sina örtigt präglade toner av hallon och körsbär, för bara 59 kronor.

Men, det är klart, om man inlett med en Crémant de Bourgogne och vill fortsätta med något besläktat, föreslår jag en ny Beaujolais, som visar att man även där förnyar sig, kliver upp ur nouveau-träsket och ger vinerna karaktär och lokalprofil, som i Fleurie Poncié Domaine du Vissoux, med en täthet i den hallonartade frukten som man inte sett särskilt ofta från Beaujolais dom senaste decennierna, men nu är det nytändning, och för 149 kronor får man ett exempel. Domaine du Vissoux hör till dom producenter som ägnar sig åt ”resonabel” odlingsteknik, dvs man respekterar naturen i så måtto att man i det längsta undviker besprutning, och dessutom ligger lågt med svavel i det färdiga vinet, men som i fall av katastrofväder, vill behålla möjligheten att så att säga nödspruta för att hålla mjöldaggen borta, och därför inte ekocertifierar sig. Och idag gäller detta alltmer bland världens alla kvalitetsproducenter – ingen sprutar längre i förebyggande syfte, ”utifall” det inser alla att det håller inte.

Jaha, och så då mandarinchokladkaka med vispgrädde. Om man vill att det ska bubbla vidare, så finns alltid sydfranska söta mousserande Jaillance Muscat för 89 kronor. Men jag skulle också vilja ge ett generellt tips. Köp en flaska Madeira, i stort sett vilken som helst som råkar finnas i din butik. Och ja, ju dyrare desto godare, men det finns ingen som är dålig. Den flaskan kan man sedan ta fram när det vankas chokladkaka, och även när man behöver en skvätt i såsen eller grytan. Dessutom håller sig en öppnad flaska Madeira i princip hur länge som helst.

Se så enkelt det blev!

 

Mousserande till soppan

B77264 Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut 99 :- (Ekologiskt)

7688 Louis Bouillots Crémant de Bourgogne Brut 109 :-

B77643 Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Brut Extra 119:-

7892 Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle d'Or 2007, 149:-

B75520 Crémant de Bourgogne Brut, Château-Fuissé, 169:-

 

Rött till vildsvinsracksen

2384 Lupi Reali 2012, Montepulciano d´Abruzzo, Italien 59:-  (Ekologiskt)

2661 Domaine Boyar Pinot Noir 2011, Trakien, Bulgarien 59:-

5150 Fleurie Poncié Domaine du Vissoux 2011, Beaujolais 149 :-

 

Dessertbubbel

990589 Jaillance Muscat, Clairette de Die, Rhône, Frankrike 89 :- (Ekologiskt)

 

Madeira till chokladkakan

7882 Vintry´s Madeira Fine, Portugal 114:-  ½-fl 65:-

7827 Saint John, Leacock, Portugal 129:-

7833 Blandy´s Colheita Malmsey 2006, Portugal 50 cl 134:-