Borås

15-åring skar sig och utvisades i handbojor

1:32 min

Det blev tumultartat när en självmordsbenägen flyktingpojke skulle utvisas till Danmark från Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Borås. Pojken skar sig med ett rakblad och fördes bort i handklovar.

– Det är en kort sekund, det fanns ingen personal, det fanns ingen inne i rummet och jag vänder bara lite på huvudet så ser jag att han gör sig illa, berättar Ella Lundgren, som är 15-åringens gode man och blev vittne till den dramatiska händelsen. 

– Då ropade jag och då kom sköterskan och tog hans hand och nån annan höll honom och försökte ta ifrån honom vad han hade för han hade gjort illa sig både på bröstet och armarna, över allt. Han skar sig, han skar sig djupt genom kläder, det var blod över allt. Han gjorde motstånd, han kämpade ju för sitt liv att någon skulle lyssna på honom, han sa hjälp jag är bara 15 år, jag är bara ett barn.

Den 15-årige pojken från Afghanistan har bott på ett boende för ensamkommande i Tranemo sedan i somras men de senaste två månaderna har han vårdats på BUP i Borås. Han har tidigare försökt begå självmord.


Skulle avvisas till Danmark
I måndags skulle pojken, som är ett så kallat Dublinärende, hämtas av Kriminalvårdens transporttjänst för att överföras till Danmark. Med fanns en läkare, anlitad av gränspolisen - som skulle vara med på resan för att säkerställa att han klarade den medicinskt.

Men pojken bröt ihop redan på SÄS och skar sig med ett rakblad så att han fick sys på flera ställen på kroppen. Polis tillkallades och pojken fördes bort i handklovar, och efter stor dramatik gick transporten vidare till Danmark.

– Det är som att ha varit med i en mycket dålig film där ingen har förstått vad som har hänt. Hur kan vi göra så här i Sverige 2013? Det här är ett barn som ropar på hjälp, säger Ella Lundgren.


Inga hinder för avvisning
Läkaren som var med på BUP, och anlitad av gränspolisen, heter Tomas Eriksson. Han är specialist i psykiatri och hade till uppgift att säkerställa att de medicinska hänsyn som behövde tas, för att pojken skulle kunna överföras till Danmark, också togs.

Till P4 Sjuhärad säger Eriksson han han haft noggranna överläggningar med ansvarig läkare på BUP för att skaffa sig en bild av pojkens läge och enligt ansvarig läkare på BUP fanns inga hinder för avvisning. Det faktum att pojken skar sig på flera ställen på kroppen kommenterar Tomas Eriksson så här:

– Jag hade kunnat ringa till gränspolisen och föreslå att de skulle stoppa avvisningen men då hade jag fått redovisa skälen för det, och man kan säga att den kroppsliga skadan här var relativt bagatellartad. Det allvarliga var att han var i ett så desperat tillstånd att han tyckte att det var en motiverad åtgärd, men det utgör samtidigt inget skäl för att inte genomföra själva resan till Danmark, säger Tomas Eriksson och fortsätter:
– Frågan för mig att bedöma var om han kunde, utan fara för liv och hälsa, föras till Köpenhamn, och det kunde han.


Men är det verkligen lämpligt att överföra en person som agerar så här?

– Danskarna kan klara att ta hand om sådan här person lika bra. Hade jag tyckt något annat hade jag handlat på annat sätt. Jag måste följa de regler som gäller.

Det är gränspolisen i Västra Götaland som var ytterst ansvariga för utvisningen, där är Lars Skoglund biträdande enhetschef.

– Bedömningen om man ska avbryta eller inte är ju gjord av läkare vid det här tillfället, säger han.