Kalmar

Vi sover minst av alla europeer

1:14 min

Vi svenskar stressar så mycket i vår vardag att vi sover minst av alla europeer. Detta framkom på en konferens om hjärnans funktioner som hölls i Kalmar under onsdagsförmiddagen. Stress och sömnbrist är ett stort hot mot vår hälsa enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt som framträdde på konferensen.

Åkerstedt hävdar bland annat att 25-åringar behöver mer sömn än 60-åringar och därmed löper större risk att råka ut för olyckor kopplat till trötthet.

– Sömnen är en förutsättning för att hjärnan ska fungera nästa dag, så det som händer är att hjärnan går ner i funktionsförmåga – och att alla processer som motverkar sjukdom, som imunsystemet till exempel, kommer att fungera lite sämre, säger Torbjörn Åkerstedt.

Hur gör man för att få in bra sömn?

– Man ska undvika allt som gör att man går och lägger sig senare eller måste gå upp för tidigt. Skär ner på stressen och se till att inte arbeta hårt med huvudet innan du går och lägger dig.

Är du äldre behöver du inte lika mycket sömn, eftersom en yngre hjärna arbetar mer:

– En väldig fördel med ökad ålder är att hjärnan inte behöver så mycket sömn. Det är en mycket större risk att en 25-åring kör av vägen på natten än att en 60-åring gör det, till exempel.