Borås

FP-politiker: Fel förflytta svårt sjukt flyktingbarn

0:51 min

Fallet med den 15-årige pojken som skar sig med rakblad och utvisades i handbojor till Danmark har rört upp många känslor, en som reagerat är Cecilia Wikström, EU-parlamentets förhandlare kring den nya Dublinförordningen.

– Jag tycker det är fasansfullt, och reagerar med bestörtning och förtvivlan. en 15-åring som är så här sjuk ska inte flyttas någonstans - det är det viktigaste. Han ska ha lugn och ro så att han kan återhämta sig, säger Cecilia Wikström.

– Jag vill understryka att redan i det nuvarande regelverk finns möjligheten för Sverige att ta över ansvaret för asylansökan, även om Dublinförordningen säger att personen borde föras tillbaka till det första ankomstlandet, säger Cecilia Wikström.

I måndags skulle pojken, som är ett så kallat Dublinärende, hämtas av Kriminalvården för att överföras till Danmark. Med fanns en läkare, anlitad av gränspolisen som skulle vara med på resan för att säkerställa att han klarade den medicinskt.

Men pojken bröt ihop redan på SÄS och skar sig med ett rakblad så att han fick sys på flera ställen på kroppen. Polis tillkallades och pojken fördes bort i handklovar och efter stor dramatik gick transporten vidare till Danmark.

Även Anne-Marie Ekström, EU-ambassadör för Folkpartiet i Borås, har reagerat kraftigt på händelserna på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Borås.

– Att skicka iväg ett barn som mår så dåligt att en läkare behöver följa med händer inte i det Sverige jag vill bo i. Jag ser fram emot den aviserade lagändringen om att stärka rättigheterna för asylsökande barn. Det är dags att verkligen se till barnens bästa, säger Anne-Marie Ekström.

Även Henry Ascher, ordförande i Svenska barnläkareföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn, reagerar starkt på utvisningen. Han är kritisk till att utvisningen genomfördes vid det här tillfället, med tanke på pojkens agerande.

– Det här är ett barn, för det första. Ett barn som är oerhört rädd, och som verkar fullständigt panikslagen i och med att han gör den här typen av desperata handlingar. Det väcker väldigt många frågor, till exempel varför han är så rädd för att åka till Danmark - vad har han varit med om där, säger Henry Ascher.

Henry Ascher menar att Sverige intagit en restriktiv hållning när det gäller just Dublinärenden.

– När man hör ett barn som är så här desperat så låter det oerhört inhumant att skicka iväg ett barn i det tillståndet, säger Henry Ascher.