Rättspsykiatrisk undersökning granskas

Rättegången mot Ulf Olsson som är skyldig till mordet på Helén Nilsson 1989 och misstänkt för mordet på Jannica Ekblad samma år, återupptas inte på måndag som planerat. På begäran av åklagare Pär Andersson kommer Socialstyrelsens rättsliga råd att granska den rättspsykiatriska undersökning som gjorts.

- Rent generellt tycker jag att det finns en anledning att andra läkare och rättssakkunniga tittar på detta, säger Pär Andersson.

Chefsåklagare Pär Andersson vill veta om man med säkerhet kan avgöra om Ulf Olsson var allvarligt psykiskt störd när han rövade bort, våldtog och mördade tioåriga Helén Nilsson i mars 1989. Lunds tingsrätt har redan funnit honom skyldig till mordet. Nu handlar det om påföljden, fängelse eller vård. Varje år granskar Socialstyrelsens rättsliga råd mellan 30 och 40 rättspsykiatriska undersökningar och det är endast en mindre del av de rättspsykiatriska undersökningar som görs varje år.

90 procent av undersökningarna accepteras direkt av åklagare och försvarare. Enligt Anders Forsman, professor i rättspsykiatri och medlem i Socialstyrelsens rättsliga råd, är det svårt att avgöra om en person var allvarligt psykiskt störd för 15 år sedan, eftersom det finns psykiska sjukdomar som är tillfälliga och psykiska sjukdomar som man bär med sig genom hela livet.

- Det är en svår uppgift. Man får presentera ett underlag för den bedömning man gör, sedan har domstolen en fri bevisprövning även när det gäller sakkunnigutlåtanden. Till slut hamnar den svåra bedömningen hos juristerna, eller i varje fall i domstolen, säger han.