Förbundet vill ta bort värvningfönstren

Svenska Ishockeyförbundet vill ta bort de kontroversiella transferfönstren inom svensk elithockey till nästa säsong.
- Systemet med övergångsfönstren har inte fungerat, det har blivit för fyrkantigt och byråkratiskt, säger ordföranden Christer Englund till Radiosporten.
Istället vill förbundet nu helt begränsa antalet utländska spelare i klubbarna.

När systemet infördes inför den här säsongen var många klubbar kritiska. Med fönstren fick klubbarna bara under begränsade tider värva eller göra sig av med spelare.

Och målet med systemet var att klubbarna mer skulle satsa på inhemska spelare och juniorer istället för att värva utländska spelare. Men systemet lyckades inte hindra klubbarna från att värva från utlandet och det har även funnits andra bekymmer.

-Vi har ju t ex haft vissa problem med spelare som velat lämna en klubb som inte kunnat göra det på grund av fönstren, säger Christer Englund.

Istället för systemet med särskilda värvningstider vill nu förbundet istället införa en begränsning av antalet utländska spelare, redan till nästa säsong. Högst 4-5 spelare från utlandet som mest i varje klubb är målet redan till hösten. Detta för att säkerställa Tre Kronors kvalitet och att juniorer verkligen får spela på högsta nivån.

Men förslaget är kontroversiellt. Många klubbar är kritiska och vill ha ett helt fritt system eftersom stora ekonomiska värden står på spel. Förslaget skall dock diskuteras bland klubbarna på ett möte inom Svenska Hockeyligan på ett möte under onsdagen.

Ett annat problem är att begränsningsregeln inte kan skrivas in i tävlingsbestämmelserna eftersom den skulle strida mot EU:s lagstiftning om fri rörlighet för arbetskraft. Därför måste systemet bygga på ett slags ”gentlemens agreement” mellan klubbarna, något som kan bli svårt nog att uppnå.